I ove godine stručno osposobljavanje visokoškolaca

I ove godine stručno osposobljavanje visokoškolaca

0
Podijeli

Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, shodno propisima, organizovaće se šesti put, za 2017/2018. godinu. Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Javni poziv za prijavu poslodavaca je objavljen juče, a može se naći na sajtovima Uprave za kadrove i Zavoda za zapošljavanje.

Picerija i restoran

“Poslodavci privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, prijavu podnose u periodu od 15. septembra do 16. oktobra tekuće godine, nakon čega će biti objavljen poziv za buduće korisnike Programa. Elektronska prijava za Poslodavce biće dostupna od 15. septembra od 07 časova do 16. oktobra do 15 časova” navodi se u pozivu.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Prema podacima koje je dostavila Poreska uprava, a koji se odnose na prethodne četiri godine realizacije Programa (2013, 2014, 2015 i 2016. godina), od 14.252 korisnika Programa 6.865 korisnika, odnosno 48,16% je nastavilo radni angažman.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code