Početna Društvo I penzioneri Igala teže boljem standardu, 125 socijalno ugroženih

I penzioneri Igala teže boljem standardu, 125 socijalno ugroženih

0

Lani su u Mjesnom udruženju penzionera Igala najviše pažnje posvetili članovima sa lošim materijalnim primanjima. Njih će posebno pogoditi najavljeno poskupljenje struje, neće ni osjetiti januarsko povećanje penzija, čulo se na redovnoj godišnjoj Skupštini, na kojoj je pored ostalog, analiziran rad udruženja.

Dobra vijest je da je s Opštinom nađena lokacija za stambenu zgradu za one hercegnovske penzionere koji još nemaju sopstveni krov nad glavom.

Mjesno udruženje penzionera Igalo broji oko 1000 članova, od kojih je njih 125 socijalno ugroženo. Za 33-oje u najtežoj finansijskoj situaciji predviđena je pomoć od 50 eura, dok preostalih 92 prima pomoć od 30 eura. Zbog nedostatka uplate Mjesne zajednice Igalo, udruženje nije bilo u mogućnosti da isplati pun iznos pomoći. Inače, 27 penzionera nema stan, podstanari su ili nemaju adekvatne uslove stanovanja.

Po riječima predsjedika, Fuada Agića, uvećan je broj besplatnih karata za gradski prevoz, te sad Mjesno udruženje Igala raspolaže sa 12 karata, koje su podijeljene bolesnim članovima, ili onim koji žive u udaljenijim mjestima.

– I ove godine dobili smo sredstva Vlade Crne Gore za humanitarnu pomoć u iznosu 2830 eura. Putem naših obavještenja javio se veliki broj penzionera, a komisija je odobrila pomoć za njih 125 – istakao je Agić.

Predsjednik Opštinskog udruženja penzionera, Aleksa Radulović, osvrnuo se na minimalno povećanje penzija i uopšte tešku situaciju u kojoj se nalaze penzioneri u Crnoj Gori.

– Mi u okviru borbe za socijalni status i standard penzionera već godinama pokušavamo da se borimo na državnom nivou, ali ne nailazimo na prohodnost – kaže Radulović.

Ipak, sigurno će penzionere podstanare obradovati da je, kako kaže Radulović, na vidiku rješenje lokacije za izgradnju stambenog objekta.

– Na posljednjem sastanku sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem, u novembru, rečeno nam je da sa usvajanjem prostornog plana postoji mogućnost da dobijemo lokaciju za manju zgradu, sa 30 manjih stanova – saopštio je Radulović.

Na redovnoj Skupštini Mjesnog udruženja penzionera Igalo izabran je novi potpredsjednik Vukota Ivković i novi član Skupštine Branko Božović.

Usvajajući dokumenta za prošlu i ovu godinu, saopšteno je da je prihod udruženja iznosio lani 9473 eura, od čega je MZ Igalo uplatila 900 eura, a Opština 180 eura.

Rashodi su bilo nešto niži, a dobar dio, 3750, izdvojeno je za humanitarnu pomoć, za naknadu izabranim licima 3000 eura, a za putne troškove 240 eura.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code