Početna Oko nas Tivat I rezervat Solila u asocijaciji Parkovi Dinarida

I rezervat Solila u asocijaciji Parkovi Dinarida

0

Osim Parka prirode Orjen, nova članica asocijacije Parkovi Dinarida je i prirodni rezervat Solila kod Tivta. Njega su nakon završetka trodnevne konferencije „Parkovi Dinarida – ljudi i zaštićena područja“ u Budvi, obišli učesnici konferencije sa predstavnicima asocijacije i Morskog dobra.

Predstavnica Morskog dobra, Aleksandra Ivanović kazala je da je preduzeće iskoristilo priliku što su članovi asocijacije i što su uspostavili kontakte sa Parkom prirode Hutovo Blato sa kojima već planiraju da konkurišu na poziv za IPA projekte prekogranične saradnje sa Hrvatskom i Bosnom. Fokus projekta bila bi Solila:

Picerija i restoran

„Za nas je ovo izuzetno značajno, jer smo ušli u jednu asocijaciju koja se bavi poslovima koje mi tek počinjemo da radimo na ovom i drugim zaštićenim područjima u zoni morskog dobra. To su poslovi zaštite prirode, održavanja i uređenja zaštićenih područja, monitoring, promocija i održive turističke aktivnosti u zaštićenim područjima. Planovi su da nastavimo sa daljim ulaganjima u održavanju infrastrukture i osposobljavanju infrastrukture za posjetioce i turiste“, kazala je Ivanović.

Ona je dodala da je u planu osposobljavanje područja – uvođenje određenih aktivnosti kako bi se posjetioci zadržavali u rezervatu što duže, održavanje rezervata, poboljšavanje protoka vode kroz kanale radi povećanja biodiverziteta, nastavak monitoringa životinja u rezervatu:

„Solila su najpoznatija kao stanište ptica. Ove godine prvi put izvršena su istraživanja i drugih vrsta životinja, tako da očekujemo do kraja godine prve rezultate o brojnosti vrsta insekata, sisara, vodozemaca i gmizavaca“, navela je Ivanović.

Predstavnica Asocijacije Parkovi Dinarida Jelena Marojević Galić istakla je da je rezervat prirode Solila primjer dobre prakse u Crnoj Gori, kako je područje koje je bilo prepušteno samom sebi, za relativno kratko vrijeme pretvoreno u područje koje je pravi rezervat prirode:

“Pored te biološke ima i edukativnu, promotivnu funkciju i zaista je pravi primjer kako treba upravljati zastićenim područjima kod nas, te smo zato cijenili da bi bilo korisno upoznati učesnike konferencije sa stanjem u rezervatu“, kazala je Galić.

Asocijacija Parkovi Dinarida okuplja danas 92 zaštićena područja u dinarskom lukua konferencija u Budvi okupila je 160 učesnika.
„Konferencija je ispunila očekivanja. Imali smo priliku da u jednoj plodotvornoj atmosferi razmijenimo iskustva, čujemo šta je aktuelno u regionu. Bili smo fokusirani na zaštitu prirode, zaštićena područja i njihovo dalje unaprjeđenje“, navela je ona i ukazala da razvoj hidroenergije u regionu može da predstavlja veliku prijetnju biodiverzitetu što je karakteristično za cijeli region, te se stoga mora naći modalitet kako se izboriti s tim.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code