IAKO NEMA SIGNALIZACIJE KROZ NASELJE VOŽNJA NE SMIJE PREĆI 50 km/h

IAKO NEMA SIGNALIZACIJE KROZ NASELJE VOŽNJA NE SMIJE PREĆI 50 km/h

409
0
Podijeli

50kmh– U naseljenom mjestu dozvoljena brzina vožnje je do 50 km/h i za tu brzinu nije neophodno postavljati saobraćajni znak, ukoliko saobraćajnim znakom nije drugačije regulisano, što svaki vozač mora da nauči u Auto školi – Ovo je objašnjenje pomoćnika komandira za bezbjednost saobraćaja Uprave policije u Herceg Novom, Zorana Moračanina na pitanje naše slušateljke zašto nema saobraćajnog znaka ograničenja na dionici u blizini prodavnice “Castellana” u Meljinama, gdje su i tri trake. Prema njenim riječima, nedavno su je zaustavili službenici Uprave policije radi kontrole i upozorili na dozvoljenu brzinu do 50 kmh kroz naseljeno mjesto, sa čim ona nije bila upoznata, jer na toj dionici nigdje nema upozorenja o ograničenju brzine. No, kako nam je i potvrdio Moračanin, saobraćajna signalizacija kroz naseljena mjesta i nije neophodna.
– Do brzine od 50 km/h put se “ne označava” i kada nema saobraćajnog znaka – to se onda računa kao dozvoljena brzina od 50 km/h kroz naseljeno mjesto, osim u slučajevima kada je postavljenom signalizacijom dozvoljena veća brzina. To se vozačima objašnjava prilikom polaganja vozačkog ispita i oni su upoznati sa tim – tvrdi Moračanin.
Slušateljka je na toj dionici primijetila policijsko vozilo sa radarom koje zaustavlja vozače i naplaćuje kazne, te je zbog toga i tražila zvaničnu informaciju o osnovanosti za takav postupak saobraćajne policije. Inače, Zakon o bezbjednosti saobraćaja je vrlo jasan, pa se u članu 36. kaže :
– Nа putu u nаselju vozаč ne smije vozilom dа se kreće brzinom većom od 50 km/h, odnosno brzinom većom od brzine dozvoljene postаvljenim sаobrаćаjnim znаkom zа cijelo nаselje ili njegov dio. Izuzetno od stava 1 ovog člana, nа putu u nаselju, čiji sаobrаćаjno-tehnički elementi to omogućаvаju, može dа se sаobrаćаjnim znаkom dozvoli kretаnje vozilom brzinom i do 80 km/h.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code