Početna Ekonomija Iduće godine u Portonovi stižu prvi stanovnici

Iduće godine u Portonovi stižu prvi stanovnici

12

Najveće gradilište ovoga ljeta u Herceg Novom je na rizortu Portonovi u Kumboru, gdje nema odmora za oko 600 radnika. Završeni su grubi građevinski radovi na Marini, te u Donjem naselju, gdje je 117 stambenih na prodaju. Na tržištu je i 30-ak stanova, koji se nalaze u Marini.

Hotel One&Only izašao je iz temelja, imaće i brendirane vile, koje će u kasnijim fazama biti ponuđene na tržištu, kazala je Radiju Jadran tokom obilaska gradilišta, menadžerka za korporativne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje, Azmont Investmentsa, Adrijana Husić.

Picerija i restoran

– Cijene stanova se kreću u totalu, zavisno od lokacije i kvadrature, od oko 350 hiljada pa do nekoliko miliona eura – navodi ona, objašnjavajući da su u menadžmentu kompanije zadovoljni dinamikom posla.

Nisu zapostavljeni domaći radnici

Kada je riječ o zapošljavanju u kompaniji, odnosno o ljudima koji će voditi prodaju i marketing, koji će biti tu da pružaju usluge i servise koji su potrebni da bi rizort funkcionisao, Azmont se nalazi u nekoj vrsti izazova pronalaženja kvalitetne radne snage iz Crne Gore, obučene i sposobne za pružanje usluga na najvišem nivou.

– Kao kompanija, mi se trudimo da, kroz akademske studije, koje smo podržali i stipendije koje dajemo, ali i različite treninge koje planirano u narednom periodu, pružimo znanja, vještine i šansu ovdašnjem stanovništvu. Jer, Portonovom će biti potrebni različiti profili kadrova – kazala je ona.

Posao će moći da nađe osoblje zaduženo za održavanje higijene, velikog prostora zelenila, radnici u raznim djelatnostima vezanim za bezbjednost, za pojektne i menadžerske poduhvate… Jer, Portonovi kada počne da živi, pružaće različite usluge i servise, interesantne evropskom tržištu:

– Riječ je o stotinama radnika, s obzirom da se rizort nalazi na 26 hektara na kojem će biti velika koncentracija stambenih jedinica i poslovnih prostora. Kompanija je trenutno u fazi planiranja, a u zavisnosti od samog otvaranja tako će rasti i potreba za novom radnom snagom – kaže naša sagovornica.

– Broj radnika na gradilištu zavisi od prirode radova koji se trenutno izvode. Od 600 trenutno polovina je sada iz Crne Gore. Pored toga u menadžmentu, u marketingu i na promociji, na raznim kancelarijskim poslovima, uglavnom, su lokalni stanovnici – objašnjava Husić.

Ona je ponovo demantovala tvrdnje da je u planu izgradnja kampa i dovođenje velikog broja radnika iz Turske. Takođe nisu tačne neke informacije da “Azmont” namjerava da ustupi Portonovi drugoj kompaniji. Skorašnji ulazak novog partnera u realizaciju projekta, a koji će biti vezan za funkcionisanje marine, ne znači ustupanje Portonovog, kategorična je Husić.

Dinamika radova i ulaganja

Izgradnja rizorta dobro napreduje, jer grubi radovi u marini sa 225 vezova i ribarskom naselju već završeni, kao i u Donjem naselju, navodi Andrijana Husić:

– Sam rizort se nalazi na 26 hektara i kao takav planiramo da se u različitim fazama gradi i otvara. U toku su i radovi na hotelu One&Only, a njegovo otvaranje planirano je u narednoj fazi, sa drugim dijelovima rizorta. Ovo je za sada prva faza, ali već naredne godine očekujemo prve goste, odnosno stanovnike Portonovog – optimistično priča Husić.

Plan je, kako je kazala, da marina bude takođe operativna naredne godine, kada se završe fini radovi i svi prateći sadržaji. Hotel One&Only prve goste primiće 2019. godine, jer je riječ o velikoj površini sa velikim brojem jedinica.

Donje selo rađeno je na dva nivoa. Na gornjem će biti izgrađene kuće, a u planu je i ozelenjavanje površina u narednoj fazi izgradnje.

Do sada je u projekat uloženo oko 220 miliona eura, iako je bilo planirano mnogo manje. Trenutni plan investicija je da konačni iznos ulagana bude oko 650 miliona, a investicija je porasla zbog dovođenja One&Only-a u Crnu Goru, prvog u Evropi, navodi Husić.

Kompanija je prošle godine otpočela promociju ne samo rizorta, već Crne Gore i Boke:

– Očekujemo i pomoć države u tom dijelu, jer smatramo da jako puno treba da radimo na tome svi zajedno, da bi kao destinacija bili prepoznati. Imali smo niz aktivnosti i događaja i naši marketing i prodajni timovi redovno rade na tome. Definitivno postoji interesovanje za samu destinaciju. Crna Gora je ljudima jako interesantna zbog klime, jako puno lijepih dana, uopšte uslova koje nudimo, a interesantna je i kao mjesto za investicije – kazala je Husić.

Stipendiranje studenata

Visoku društvenu odgovornost kompanija je potvrdila prošle godine, osnivanjem studijskog programa na Univerzitetu Donja Gorica i uvođenjem stipendijskog programa, kojim su podržani mladi iz Boke i Crne Gore, koji se obrazuju za ugostiteljske poslove.

– Ono što je izazov kompaniji jeste završavanje samog rizorta, ali to je samo jedna priča. Mnogo veći izazov jeste ljudska snaga, koja će moći da odgovori potrebama najzahtjevnije klijentele u svim segmentima rizorta – objašnjava Husić.

12 Komentari

 1. Bas sam sretans to je neko sagradio puno stanova za prodaju na pjeni od mora koje ce sutra da proda nekome ko ce ponekad doc a u medjuveremenu ih rentirati i te pare trositi tamo okle je. Korist opstini ce biti malo veci pazar u par prehrambrenih prodavnica okolo i to je to.

  Bravo za Crnu Goru i Herceg Novi

 2. kakvi crni stanovnici iduce godine…jedino ako ce stizati helikopterom ili jahtom ..pa da sjede u vile od grubih radova..:-) kad ce u fino?

  5
  1
 3. Bavim se privatnim poslom, odlicno znam koliko su Novljani zaintetesovani za posao. Da ne pricamo, koliko ne zele da se usavrsavaju. Ko ce zaposliti radnika koji ne govori bar jedan strani jezik. Svaki poslodavac cuva dobrog radnika, nemojte samo reci da nisam u pravu.

  8
  4
 4. Podgoricani da vode kompleks a mi novljani da dodjemo da vam to ciatimo koliko ima novljana a koliko podgoricana u portonovom i ima li ko da nije iz dps a da nije fizikalac.

  19
  2
 5. Razumijem da gospođa menadžerka zna da će marina biti operativna iduće godine i da će u portonovi iduće godine stići prvi stanovnici. Pitam, da li joj je neko šapnuo kad će kolektor biti operativan i kad će regionalni vodovod biti operativan i kad će saobraćajnica do risorta biti operativna i kad će… zna li neko?

  30
  3
 6. Stari Đenovčani i Kumborani su bili ponosni što se između njih nalazio vojni kompleks u kome su, sem vojnih lica, radili i cuvili raznih zanatskih profila. Mnogi od njih su u toj VP završili zanat i bili vrhunski majstori, tokari, električari, limari itd. Danas ne možeš da nađeš dobrog majstora bilo koje struke, posebno one koje su potrebne običnom čoveku-domaćinu. Sada na tom mjestu niče betonsko naselje bez prirodne plaže, ali će vrijeme turizma ostati isto. Od 1 juna do 15 septembra, a onda ključ u bravu do sljedeće sezone.

  24
  6
 7. Neznam samo sta cete sa kanalizacijom posto treba da se prikopcate na kolektor koji nece proraditi ni za 5 godina. A i sta je sa svim unutrasnjim radovima koji su blokirani do daljnjeg. Nesto tamo ne mirise na dobro.

  23
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code