Početna Društvo Iduće sedmice Konkurs za dodjelu studentskih stipendija, u budžetu 70.000 eura

Iduće sedmice Konkurs za dodjelu studentskih stipendija, u budžetu 70.000 eura

2

Opština Herceg Novi će raspisati Konkurs za dodjelu studentskih stipendija za studijsku 2020/2021.godinu, u ponedjeljak 28. septembra. Namjeravaju da omoguće što većem broju studenata koji zadovoljavaju uslove iz Odluke o stipendiranju na učestvuju na konkursu, kaže za Radio Jadran sekretarka za obrazovanje i kulturu, Ana Zambelić Pištalo.

Konkurs će trajati 15 dana od objavljivanja. Stipendisti Opštine Herceg Novi kada završe studije i zaposle se nemaju obavezu povrata novčanih sredstava Opštini.

Koliko će studenata će moći da se prijavi na Konkurs?

-Odlukom o stipendiranju nije propisano koliko će studenata dobiti stipendiju, pa shodno tome svi studenti koji ispunjavaju uslove iz Odluke koja reguliše stipendiranje i nagrađivanje studenata ostvaruju pravo na dobijanje stipendije – ističe Zambelić Pištalo.

Budžetom Opštine Herceg Novi za 2020. godinu predviđeno je 70.000 € za stipendiranje studenata i pomoć darovitoj djeci.

-Napominjem i da je Opština Herceg Novi ove godine po prvi put kroz posebnu budžetsku liniju obezbijedila sredstva za pomoć talentovanim učenicima, za šta postoji Pravilnik kojim su jasno definisani uslovi. Do sada je ovu mogućnost koristilo nekoliko učenika.

Osim toga, u prethodne dvije godine birali smo najuspješnijeg studenta Herceg Novog, cijeneći značaj ukazivanja na mlade, uspješne ljude u našoj zajednici-napominje sekretarka Zambelić Pištalo.

Kriterijumi za dobijanje stipendije ?

Odlukom o stipendiranju i nagrađivanju studenata (“Službeni list Crne Gore – opštinski propisi”, br. 028/18) stipendira se nekoliko kategorija studenata pod određenim uslovima:

Studenti sa postignutim uspjehom prilikom studiranja, pod uslovom da su:

– prema nastavnom programu ustanove visokog obrazovanja na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodne godine studija i postigli indeks uspjeha najmanje 9,
– crnogorski državljani i imaju prebivalište u opštini Herceg Novi,
– stranci sa stalnim nastanjenjem u Herceg Novom,
– prvi put upisali semestar studijske godine,
– nisu gubili ni jednu godinu tokom studija,
– nisu u radnom odnosu na neodređeno vrijeme.

Studenti osobe sa invaliditetom, pripadnici romske zajednice, korisnici materijalnog obezbjeđenja bez obzira na prosjek ocjena iz prethodne godine, uz uslov da su:

– crnogorski državljani i imaju prebivalište u opštini Herceg Novi,
– stranci koji imaju stalno nastanjenje u opštini Herceg Novi,
– prvi put upisali semestar studijske godine,
– nisu gubili ni jednu godinu tokom studija,
– nisu u radnom odnosu na neodređeno vrijeme.

Studenti koji su tokom prethodnog školovanja odlukom nadležnog Centra za socijalni rad upućeni kao djeca bez roditeljskog staranja u JU Dječji dom “Mladost” Bijela bez obzira na prosjek ocjena iz prethodne godine, pod uslovom da su:

– crnogorski državljani,
– prvi put upisali semester studijske godine,
– nisu gubili nijednu godinu tokom studija,
– nisu u radnom odnosu na neodređeno vrijeme.

Isplata kasni zbog Covid-a 19

Za očekivati je bilo da ove godine isplata stipendija kasni zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

Studenti primaju stipendiju na period od 10 mjeseci, od oktobra 2019. godine završno sa septembrom 2020. godine. Isplaćene su stipendije zaključno sa aprilom 2020. Godine, potvrđuje Ana Zambelić Pištalo:

-U periodu od početka pandemije virusa Covid-19 i primjene privremenih mjera za suzbijanje ove zarazne bolesti prihodi Opštine Herceg Novi značajno su smanjeni, te je lokalna uprava svoje obaveze izvršavala shodno mogućnostima. Studentima koji su se obratili Sekretarijatu objašnjena je aktuelna situacija i garantovano da će lokalna uprava ispoštovati sve svoje obaveze, za šta je većina njih pokazala razumijevanje.

Bez obzira na ekonomsku krizu koja je posljedica pandemije,Opština će nastaviti da, kao i do sada, ulaže u obrazovanje i talentovane mlade Novljanke i Novljane, vjerujući da oni zaslužuju podršku svog grada- uvjerava sekretarka za obrazovanje i kulturu.

Opština Herceg Novi je za studijsku 2019/20. godinu odobrila 59 stipendija. Studenti se kroz ovaj vid stipendiranja stimulišu za dalje sticanje i unaprijeđivanje ličnog obrazovanja bez ikakvih uslova u pogledu vraćanja stipendija, podsjeća naša sagovornica.

2 Komentari

  1. Samo vi ispostujte svoje obaveze prema stipendistima i isplatite im zaostale stipendije koje ste obecali. To bi trebalo da uradite sto prije jer je to fer prema studentima koji se trude da budu najbolji i i oni su ponos naseg grada.

    8
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code