Početna Društvo IGALJANI VAPILI SA FEJSBUKA – DAJTE NAM VODE !

IGALJANI VAPILI SA FEJSBUKA – DAJTE NAM VODE !

0

no-waterJuče ujutru kada je temperetura prelazila 30 stepeni na Gomili u Igalu  je pukla glavna vodovodna cijev ispred rezervoara u ovom naselju. Žedni i smoreni bez vode bili su stanovnici od Njivičkog puta i Bajkovine do Novosadskog odmarališta, Gomila, Drenovik, ustvari cijelo Igalo.

Voda je potekla tek oko 18 časova nižim zonama.

– Ostali su vodu dobili pola sata kasnije jer se naselje Gomila snabdjeva sa banjskog rezervora i za to treba vremena – kaže Radiju Jadran teh.direktor u hercegnovskom „Vodovodu“ Milorad Velaš.

Ne prestaju ni restrikcije na Crvenom krstu od 1 do 5 ujutru kao i na rivijeri, od Kumbora do Kamenara, zbog prevelike potrošnje vode, iako sa Plata stiže 420 litara u sekundi, a sa lokalnog izvorišta Opačica 80.

– Vrućine čine svoje, kiša bi bila spas – smatra Velaš. No,

Igaljani su sinoć razbijali svoju muku na fejsbuku vapeći za vodom, uz mnostvo duhovitih komentara:

„Izgleda da je sudjeno: na Gomili, gomila suđa. Ili ti pjesnički: na Gomili, gomila se suđe, dok nam voda ne dođe!!!

„Na Gomili je pukla neka cijev preko puta `Novita`… i ko zna kad će stići…

„ Znači šanse su nam nikakve :(((

Podsjetimo, od 12. juna, kada su završile dvadesetodnevne restrikcije vode u Herceg Novom, zbog redovnog godišnjeg remonta tunela i postrojenja HE Trebišnjica, ova opština nema uredno snabdjevanje vodom.

Dugo se kuburilo sa slabim dotokom vode sa Plata.

Krajem jula  umjesto 450 skundnih litara sa Plata iz Bilećkog jezera, cjevodvodom kroz Konavle stizalo je samo 150 sekundnih litara. To i pored lokalnih izvorišta nije bilo dovoljno, pa su slavine bile suve u višim zonama Herceg Novog, povremeno tokom dana ili cijele noći.

Dvadesetak dana je bilo potrebno da se utvrdi razlog za ovaj problem. Oštećenje prenosne sajle između plovka i igličastog ventila u hidrostanu na Platu bio je razlog smanjenog dotoka vode cjevovodom kroz Konavle prema Herceg Novom.

Nakon toga su pucale cijevi u većem dijelu opštine, uz enormnu potrošnju vode. Kako se zahuktavla sezona vode je bilo sve manje. Najvljenih i nenajavljenih resrikcija  sve više!

Nadležni u lokalnoj samoupravi se često hvale da je ovog ljeta uredno sanbdjevanje vodom u Herceg-Novom. Kažu da sit gladnom ne vjeruje, a napojen žednom?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code