“Igla ispod Praga“, Ivana Marinovića na festivalu u Sarajevu

“Igla ispod Praga“, Ivana Marinovića na festivalu u Sarajevu

2200
2
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_kultura_maj_igla_ispod_praga_marinovicRediteljski prvijenac, Novljanina, Ivana Marinovića, imaće svjetsku premijeru na festivalu u Sarajevu, u sklopu međunarodnog takmičarskog programa. Riječ je o crnogorsko-srpskoj koprodukciji, za koju je Ivan Marinović pisao i scenario.

“Velika mi je čast što se moj film našao u izboru najprestižnijeg programa Sarajevskog festivala. SFF je izgradio izuzetnu reputaciju u internacionalnim okvirima, pa mene kao debitanta posebno raduje učešće u takmičarskoj selekciji i susret sa sarajevskom publikom” – rekao je Marinović povodom učešća na Sarajevskom festivalu

Picerija i restoran

Priča je o stanovnicima malog sela na poluostrvu Luštica, koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time riješe sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar koji odbija da proda svoj dio. Pored lukavih seljana, koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke, zaljubljenošću opsjednute Mare, buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vjere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje “okreće drugi obraz” nastaje nadrealni haos poslije kojeg niko u selu neće ostati isti.

Glumačku ekipu u ovoj crnohumornoj komediji predvodi Nikola Ristanovski, a pored njega igraju Jelisaveta Seka Sablic, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev, i mnogi drugi a fotografiju potpisuje Đorđe Arambašić. Film je sniman u veličanstvenom ambijentu Luštice i Boke Kotorske, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog Centra Srbije. Snimanje filma pomogli su i Lustica Bay i Turistička organizacija Herceg Novog.

Scenario je osvojio nagrade na Jerusalem Film Lab radionici 2014. godine, kao i na Cinelink programu Sarajevo Film Festivala iste godine.

Marinović je rođen 1984. u Kotoru, magistrirao je režiju 2011. na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji – FAMU. “Igla ispod praga“  je njegov debitantski dugometražni igrani film, a snimanju nekiih scena u Mrkovima, prošle godine na Luštici, prisustvovao je i Radio Jadran.

Sarajevo Film Festival je izrastao u međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti.

Trejler za film možete pogledati na linku.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code