IGRA I TEKST “CRNOG DELFINA” ODUŠEVILA NOVLJANE

IGRA I TEKST “CRNOG DELFINA” ODUŠEVILA NOVLJANE

803
0
Podijeli

danilo babovic2Dok su se komešali po ure da počne predstava, jer je bilo malo zbrke oko termina, novska publika je sinoć taman imala dovoljno vremena da se isćakula i pripremi za nastavak priče na sceni, o gradu u kome žive, o mladima koji stasavaju u njemu, često bez nade i posla.
Neposredno kazivanje, mladog Danila Babovića, gluma koja je s tekstom vjerno oslikavala novski mentalitet, razgalila je publiku. Po neke i zamilsila i zapitala – što to zaista Novi nudi mladima?
Predstavu u kojoj igra Novljanin Danilo Babović ”CRNI DELFIN” ili ”CV”, sa kojom je prije par dana diplomirao čistom desetkom na Akademiji umjetnosti Univerziteta „Slobomir” u Bijeljini, u klasi profesora Juga Radivojevića, napisao je Stevan Koprivica. Pripremljena je u saradnji sa konsultantima – rediteljkom Stašom Koprivica i glumicom Hercegnovskog pozorišta, Brankom Knežević. Na tome je Babović izuzetno zahvalan, priča nam ushićeno nakon premijere u Dvorani “Park”. Jer, doživio je duge aplauze svoje publike i izlazak na bis dva puta. Uspio je konačno da izmami osmjehe, na često turobnim licima Novljana
danilo babovic3– U svom rodnom gradu igranje je s posebnom emocijom. Zadovoljan sam premijerom. Bez Stevana i Staše Koprivice, Branke Knežević, ova predstava ne bi doživjela ovakav uspjeh. Spremao sam je tri mjeseca, s pauzama, ali najviše posljednji mjesec pred diplomski. Odbarnio sam ga prije tri dana, s desetkom. I u Bijeljini je publika bila oduševljena. Malo smo im približili novsku priču. Mada, junak Arsen nije jedini što proživljava danas. Kao u Novom, tako i u Bjeljini većini madih to nije strano. Samo što je u Bosni progovoriti ovakvim crnogoroskim akcentom je posebno zanimljivo. Predstava je stvarno uspjela – kaže Babović.
Pitamo ga, šta dalje?
– Za sada mi je jedini plan da ovu predstavu izvodim što više, a što više igranja biće bolja. Ponavljam ono što sam mnogo puta rekao, jedini plan mi je da Herceg Novi dobije profesionalno pozorište, da se omladina vrati u ovaj grad, koji je zapostavljen – iskren je Babović, ne želeći da otkriva njegove još nepotvrđene angažmane u TV-serijama.
– Daću sve od sebe da budem ponos svoga grada i Crne Gore – poručuje Babović.
danilo i stevanDramski pisac Stevan Koprivica, takođe Novljanin, nije imao poseban problem da napravi priču iz ovdašnjeg ambijenta.
– Ovo je veliki korak za Danila Babovića. Formira se generacija mladih Novljana koji su se posvetili, ili se posvećuju pozorištu, filmu, televiziji. Danilo Babović se priključuje nešto starijim kolegama i čini ozbiljnu stvaralačku bazu s kojom će ovaj grad moći da računa – tvrdi Koprivica.
“Crni delfin” je monodrama, pisana namjenski za Danila Babovića.
danilo babovic1– Dečko je došao kod mene, fino mi objasnio da mu je to za diplomski, prihvatio sam, zašto da ne? Veliki sam, inače, prijatelj sa njegovim ocem. Zajedno smo odrastali. I to je isto bio neki dug prema nekom nostalgičnom sjećanju na naše odrastanje i djetinjstvo. Danilo je pri tom mlad i talentovan čovjek, koji ima sluha za takvu vrstu priče. Tako da je tekst proizašao iz te ideje. Nastojao sam da tu ima aktuelnosti, da postoji neki angažman. Primjetili ste u background-u svega ovoga stoji besperspektivnost grada, jedna rana potrošenost mlade generacije, a s druge strane čežnja da se dogodi nešto lijepo, da se pobjegne iz nečega što nije dobro, gdje se diluje, gdje nema rabote i gdje su prerspektive zatvorene. Postoji emotivni pokretač koji tog mladog čovjeka može da veže za grad i more – objašnjava Koprivica.
Zato, po njemu, glavni junak priče nije čak ni Arsen Jovovović, niti je crni delfin. Glavni junak je, ustvari, more.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code