III Mala fešta od naranče: Spoj kreativnosti, ekologije i gastronomije

III Mala fešta od naranče: Spoj kreativnosti, ekologije i gastronomije

2
Podijeli

Manifestacija Mala fešta od naranče, treća u organizaciji Udruženja Ruke, biće upriličena u nedjelju, 26. februara u Gradskoj kafani, u terminu od 10 do 13 časova.

Članovi udruženja Ruke od samog starta žele da spoje umjetnost sa kreativnošću, ekologijom ili gastronomijom.

Picerija i restoran

– Započeli smo sa stađunskim feštama 2015. godine.Te manifestacije u kombinaciji sa gastronomijom u svijetu su veoma omiljene i na njima  se promovišu lokalni proizvodi, rukotvorine, umjetnine, primjenjena umjetnost. Naranča je bila u našoj slici i u priči, a ove godine će biti i u pjesmi. Naša gošća na manifestaciji biće pjesnikinja Bosiljka Boka Pušić – najavila je u emisiji Sunčev zrak, Milina Kovačević.

Od naranče se može napraviti sijaset raznih stvari, od suvenira, preko delicija, zanimljivih dekoracija do poezije. Fešta će imati dva humanitarna segmenta, odnosno dvije akcije prikupljanja sredstava. Na “Donatoskom stolu”, na kojem će biti izložene torte koje će pripremiti hercegnovski poslastičari, pekari, hotelijeri i domaćice, prikupljaće se sredstva za Dnevni centar, koji će uskoro biti otvoren na Toploj. Drugi humanitarni segment Male fešte od naranče okrenut je prikupljanju sredstava za liječenje Martina Stepanovića, u saradnji sa Dobrovoljnim davaocima krvi u Herceg Novom i autorkom knjige “Bokeške gulozece”, Marinom Stanišić. Oni će posjetiocima fešte na prodaju ponuditi drugi dio Marinine knjige po veoma povoljnim cijenama, a cjelokupan prihod biće usmjeren u kampanju za pomoć Martinu.

U sklopu fešte biće promovisana torta od naranče, kao budući hercegnovski suvenir, po receptu iz drugog dijela “Bokeške gulozece”, a koju će napraviti poslastičara “Tajna” iz Igala.

Pored torte, u planu je brendiranje džema od narače kao svojevrsnog suvenira ovog kraja. Džem će pripemati novske domaćice, a u čitav proces testiranja, po strogo propisanim procedurama, biće uključeni i tehnolozi, kao i predstavnici turističke privrede.

Na Maloj fešti od naranče biće organizovano sportsko takmičenje za djecu. Školica sporta “Jump” napraviće igre sa narančama, a nagrade će biti u stilu fešte, kao što su medenjaci od naranača, odnosno “medene medalje”, kazala nam je Milina Kovačević.

Gosti na dosadašnjim stađunskim feštama udruženja Ruke bili su umjetnici iz različitih klubova, kao što je škola slikanja Miline Golovko, pa će i ove godine to biti praksa jer će na fešti biti još jedna škola slikanja. Milina Kovačević najavila je i gostovanje organizacija žena iz Kotora i Tivta, kao i iznenađenja koja su za posjetioce pripremili izlagači.

– I sami smo radoznali šta će se sve da osvane u 10 sati na stolovima Gradske kafane, koja je zaista sjajan saradnik u našim feštama. Jer, fešte nisu posvećene samo narančama, već i drugim biljkama i plodovima našeg kraja. U proljeće nam priroda obilato donosi samoniklo jestivo i ljekovito bilje pa ćemo povodom toga praviti i feštu “Primavera” koja je pravi proljećni festival – kazala je Kovačevićka i najavila igre na otvorenom i sportska takmičenja u okviru proljećne fešte koja će se održati polovinom maja.

Kovačević je informisala da će toj fešti prethoditi aktivnosti poput prirodnjačkog izleta, koji je prošle godine realizovan u saradnji sa Agencijom za zaštitu i razvoj Orjena.

Podršku fešti pružilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

2 Komentari

  1. Ne bi da budem zloban ali ovakve manifestacije su svi u regionu pa i u nasoj drzavi napravili prije nas! Sramota je sto ovo nismo imali ranije i sto i dalje nemamo gradsku instituciju da stane iza toga kao sto su turist. organizacija ili H.fest pa zavisimo od volje pojedinaca i ljubitelja festi oce li nam nesto organizovat. Udruzenje Desa iz Dubrovnika “brendira” dzemove od naranaca ovoga kraja…pa ima vec 10 godina. A Vlasta Mandic na kotorskom glavnom trgu priprema “bokeske delicije”…..ima 15-20 godina. Zato nam nemojte zamastrakavat oci ovakvim hvalospjevima jer nisu objektivni. I kakva je to “festa” od 3 sata? Festa traje makar pola dana i ta desavanja treba razvuc u vise sati. E da nije lijene **** mozda i bi!

Ostavite komentar

*

code