Početna Društvo ČIJA LI JE SAVINSKA DUBRAVA ?

ČIJA LI JE SAVINSKA DUBRAVA ?

0

Nakon što su ove sedmice gorela pluća grada-dva dana za redom,budni ekolozi pozivaju po ko zna koji put na budnost i akciju lokalnu samoupravu u Herceg-Novom.

– Iako nema zvaničnih dokaza, zaključujemo da su požari podmetnuti u dijelu borove šume na Savini, u njenom gustom, teško prohodnom, istočnom predijelu, na mikrolokacijama: kod groblja uz crkvu Svetog Save, uz građeno i prirodno gumno i uz šetnu stazu – kaže predsjednica Ekološkog društva Boke, Olivera Doklestić.

Ona dodaje da je na ovaj  način NEKO ukazao lokalnoj vlasti na višegodišnji problem zapuštene Savinske dubrave: smeće uz groblje, koje niko ne nosi, mnogo otpada, šuta, oborena stabla i suva debla, obrasle staze, draču od koje se ne može prolaziti, lošu hidransku mrežu. – Na području od oko 20 ha zapuštene šume, kroz koju se već na pet metara ništa ne vidi, postoji samo jedan čuvar- ukazuje Doklestićka.

Ekološko društvo Boke podsjeća na napore građana, prijatelja, zaštitara, koji godinama zajedno pokušavaju da umole opštinske vlasti da se odgovorno odnose prema ovom parku prirode.

-Koliko je niklo novih građevinskih objekata i koliko novca se slilo u opštinsku kasu od građevinskih dozvola, ali za program zaštite i revitalizacije Savinske dubrave nema ni centa – kaže Olivera Doklestić.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code