Početna Sport Ilija Marković 21. u svijetu do 19 godina u klasi Laser Standard

Ilija Marković 21. u svijetu do 19 godina u klasi Laser Standard

0

Jedriličar JK Delfin iz Tivta, Ilja Marković, osvojio je 21. mjesto do devetnaest godina i 61. ukupno na Svjetskom prvenstvu u jedrenju za klasu Laser do 21 godine u konkurenciji 144 jedriličara iz 45 zemalja svijeta. Prvenstvo je održano u Splitu od 26. oktobra do 2. novembra u organizaciji Jedriličarskog kluba Mornar.

FOTO: Aleksandra Janičić

Jedriličarski klub Mornar bio je domaćin mnogih prvenstava u klasi Laser, od Evropskog za standarde (2003), Evropskog za radijale (2015) pa do Svjetskog za standarde (2017).

– JK Mornar i grad Split, još jednom su osvojili sve simpatije učesnika i komplimente za domaćinstvo i odličnu organizaciju. Kako je inače oktobar bio potpuno drugačiji u pogledu vremenskih prilika, tako je na ovoj poznatoj i omiljenoj destinaciji za jedriličare, ovog oktobra najveća borba bila sa strpljenjem u čekanju vjetra- navode iz tivatskog “Delfina”.

Bila je to nedelja puna neizvjesnosti i čekanja, što je naporno i za jedriličare i za regatni odbor i za organizatore. Nakon čak četiri dana jedrenja jedna od muških flota završila je dva jedrenja, a druga samo jednu, i jedriličarke su završile samo jedno jedrenje. U petak se po laganom vjetru sa ranim startom već u 9 ujutru nastavilo jedrenje. Na kraju petog dana sve flote su konačno imale po dva jedrenja. Pravila Svjetskog prvenstva za klasu Laser do 21 godine predviđaju da se odjedri dvanaest jederenja – dva jedrenja dnevno tokom šest dana. Potrebna su najmanje četiri jedrenja da bi prvenstvo bilo validno.

Subota je konačno osvanula praćena jakim jugom, dugo očekivanim vjetrom jačine 15 do 19 čvorova, po malo kiše, talasima do metar visine i jakim strujama. Nakon što je u 10 ujutru dat prvi start, jedriličari su odjedrili tri regate po planiranom rasporedu. Cijelokupno prvenstvo obilježio je finalni dan ispunjen izuzetnim jedrenjem kada su jedriličari i jedriličarke pokazali raskoš svojih jedriličarskih vještina.

Prvenstvo je uspješno završeno, najbolje plasiranim jedriličarima dodijeljene su titule šampiona svijeta. Argentinski jedriličar Juan Pablo Cardozo osvojio je titulu šampiona svijeta u klasi Laser Standard U21 i U19 za 2019. godinu, a slijede ga Čileanac Clemente Seguel i Indijac Vishnu Saravanan. Ialcin Citak TUR ponio je titulu evropskog šampiona u klasi Laser Standard, koji je završio na 5. mjestu ukupno i na drugom u konkurenciji U19.

Poljska jedriličarka Viktoria Golebiovska šampionka je svijeta u ženskoj olimpijskoj klasi Laser Radial, a za njom na pobjedničkom postolju slijede Ruskinja Valerija Lomachenko, koja je jedrila za Grčku, na drugom mjestu i Ruskinja Mariia Kislukhina na trećem mjestu.

Svi učesnici ovog svjetskog prvenstva su istinski šampioni, koji su pokazali snagu svoje volje i istrajnost da djeluju i žive u skladu sa prirodom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code