IMA LI KRAJA PROBLEMIMA SA KANALIZACIJOM U NOVOM?

IMA LI KRAJA PROBLEMIMA SA KANALIZACIJOM U NOVOM?

66
0
Podijeli

kanalizacijaputSanirani su i popravljeni kanalizacioni otvori na dvije lokacije u Herceg Novom, kod hotela “Plaža” i u Sarajevskoj ulici, iznad tržnog centra Sole Mar u Igalu. Glavni kolektor je na tom dijelu bio  začepljen i fekalije su se danima izlivale u potok, ali i ulicom. Začepljenje je i kod hotela Plaža uzrokovalo da se otpadne vode izlivaju sve do Šetališta Pet Danica.

Taman što je ovo rješeno novi kvar na mreži, kod restorana Mimoza, na Šetalištu donio je i nove nevolje. Kako nam kaže i dalje aktuelna načelnica komunalne policije, Nataša Tatalovć, kvar nije veliki ali “nepodnošljivo je zbog neugodnog mirisa koji se širi”. – Riječ je kolektoru kod ugostiteljskog objekta Mimoza, ispod privremenih objekata. Nije velika havarija i nema značajnog izlivanja fekalija, ali strašno je neugodno proći tim dijelom. Nadam da ćemo to danas popraviti – kaže Tatalovićka.

No, smrad se širi gotovo cijelim Šetalištem, Igalom, posebno dijelom kod tvrđave Forte Mare. Takođe naselje Drenovik iznad Igala, ali i sva ispod njega su na septičkim jamama. Malo ko poštuje Odluku o odvođenju otpandih voda i tek velika uzbuna i pritisci mještana i turista na komunalnu policiju, a njen na vlasnike stambenih objekata može nešto malo popraviti.

Picerija i restoran

Tatalovićka stalno ukazuje na problem septičkih jama čiji je kapacitet obično nekoliko puta manji nego što to zahtijevaju propisi. U posljednjih desetak godina u hercegnovskoj opštini izgrađeno je na stotine metara kolektora, ali se mještani nevoljno priključuju na novoizgrađenu mrežu. To košta 250 eura. Obaveza vlasnika je da jamu prazni i da je zatrpa a onda se izdatak poveća i do 1000 eura. Zato se jame najčešće prelivaju.

Prema katastru koji je uradio dr. Ljubo Radojičić, iz Instituta dr Simo Milošević u Igalu, od rta Kobila do Zelenike, ima 2.589 septičkih jama. One proizvode 450 hiljada kubika otpadnih voda. Najveći dio završi u moru. Kada se izgradi fabrika za prečišćavanje otpadnih voda za dvije-tri godine u Meljinama trebalo bi da otpadne vode budu prečišćene, ali i da se svi vlasnici priključe na novi kanalizacioni sistem.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code