IMA VODE, ALI NE ZA RASIPANJE

IMA VODE, ALI NE ZA RASIPANJE

95
0
Podijeli

belavista_cesmaNakon redovnih restrikcija vode u Herceg Novom i vremena koje je bilo potrebno da se nakon toga sticuacija stabilizuje, grad pod Orjenom za sada nema problema sa vodosnabdjevanjem, ako izuzmemo nedavne velike kvarove na Toploj i u Đenovićima, zbog kojih su stanovnici bili žedni dva dana. Čitava opština se uredno snabdjeva, tvrde u hercegnovskom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, uz dotok od 580 sekundnih litara sa Plata.

– To je apsolutno dovoljno da zadovolji sve potrebe građana i turista u ovom trenutku, kaže za Radio Jadran, tehnički direktor Milorad Velaš.

Picerija i restoran

 

– Tu je i Opačica koja jeste ograničenih mogućnosti, radi sa 4 pumpe od kojih imamo 160 sekundnih litara. No, ako se ove vremenske prilike nastave, te ako nas afrički talas ne bude ni nadalje zaobilazio i ne bude kiše, mogla bi se ponoviti situacija iz prošle godine.

– U maju smo lani imali kišu koja je mogla uticati na vodosnabdjevanje i onda je bio sušni period do kraja ljeta, ako se to ponovi može doći do nestašice vode – upozorava Velaš.

Zato preporuka da se voda racionalnije koristi i da se ne rasipa za zalijevanje vrtova i dvorišta.

U ovom preduzeću kažu i da se hercegnovska riivijera snabdjeva vodom normalno, a da i u višim zonama nema problema, jer je prije 5 godina rekonstruisan sisitem. Kada je riječ o kvalitetu vode, Velaš tvrdi da se ni jedan crnogorski vodovod ne može pohvaliti takvom kontrolom, kakvu ima novski.

– Na filterskoj stanici Mojdež imamo biohemijsku laboratoriju u kojoj se na svakih 4 sata kontroliše voda, pratimo stanje 24 sata, i sedmično se uzimaju uzorci sa 10 ili 11 mjesta sa mreže – objašnjava Velaš.

On još podsjeća i da iz Instutu za javno zdravlje Crne Gore 2 puta mjesečno uzimaju uzorke sa 9 lokacija. Sve ovo garantuje da se u Novom pije kvalitetna i bakteriološki isparavna voda.

Kiše, meterolozi kažu, neće sigurno biti narednih dana, kada će temperature ići i do 40 stepeni. Dvije gradske česme, jedna u Omladinskom parku u Igalu, druga u starom gradu na trgu Belavista pravo su osvježavanje.

O mogućnosti postavljanja cistjerne na nekim najprometnijim mjestima, kao što to praktikuju i u nekim drugim gradovima, Velaš kaže da oni to sami ne mogu. Mora stići zahtjev ili iz Opštine ili iz neke Mjesne zajednice za takvu akciju. Eto, toga se još niko nije sjetio!

Na pošalicu koja ovih dana kruži gradom, da se zaposleni u Vodovodu “ljute’’ na preporuke ljekara da se pije što više vode, Velaš kaže da nemaju ništa protiv, ako je za redovne potrebe, ali još jednom ističe odgovornost svih u racionalnoj potrošnji vode.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code