Početna Društvo Imamo povoljniji Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju

Imamo povoljniji Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju

10

Skupština Crne Gore je sinoć usvojila izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje bi trebalo da obezbijede veću stabilnosti penzionog sistem i adekvantost penzijskih davanja.

Poboljšavaju se uslovi penzionisanja, jer se iz obračunskog perioda isključuje jedna četvrtina perioda staža koji je budućim penzionerima najnepovoljniji. Te pogodnosti moći će da iskoriste svi osiguranici koji su pravo na penziju prvi put ostvarili od 1. januara ove godine.

Donijete su mjere koje se odnose na postepeno ukidanje posebnih uslova penzionisanja do 31. decembra naredne godine, nakon čega će svi osiguranici ostvarivati to pravo po opštim uslovima.

Takođe, predviđeno je da se za ispunjenje uslova za sticanje prava na penziju uzima u obzir staž osiguranja, odnosno periodi provedeni na radu za koje je uplaćen doprinos za PIO, dok se za određivanje visine penzije uzima u obzir penzijski staž, u koji osim staža osiguranja spadaju i periodi posebnog staža za koje nijesu plaćeni doprinosi za PIO.

Za sve koji, po važećem zakonu, pravo na penziju ostvaruju sa 40 godina staža osiguranja propisuje se i starosna granica od 61 godinu. Takođe se predviđa podizanje starosne granice za sticanje prava na prijevremenu starosnu penziju sa 62 na 63 godine života, u prelaznom periodu od ove do 2025. godine.

Predviđena je i promjena načina usklađivanja penzija i vrijednosti penzija za jedan lični bod. Umjesto usklađivanja sa 75 odsto kretanja potrošačkih cijena i 25 odsto kretanja zarada, uvodi se usklađivanje po ‘rotirajućoj formuli’ sa 75 odsto parametra koji je veći i 25 odsto parametra koji je manji.

U socijalnom dijalogu sa sindikatima i unutar Socijalnog savjeta dogovorene su i mjere koje se odnose na to da se starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju, čije podizanje je bilo predviđeno na 67 godina života, zaustavi na 66 godina za muškarce i 64 godine za žene.

Usvojenim izmjenama i dopunama nominalni iznos najniže penzije povećaće se sa 128,82 eura na 145,77 eura, odnosno 13,16 odsto.

Poslanici su, prilikom izjašnjavanja o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o PIO, postigli konsenzus povodom amandmana koji se odnosi na status penzijskog osiguranja roditelja djece sa teškim smetnjama u razvoju, čije pravo nije promijenjeno.

Amandman poslanika Demokratskog fronta (DF), Branka Radulovića, kojim se traži da radnici Kombinata aluminiijuma (KAP) odu u penziju po istim uslovima kao rudari, nije dobio potrebnu većinu.

Potrebnu većinu nije dobio ni predlog zaključka u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona, koji su predložili poslanici Socijaldemokratske partije (SDP). Tim zaključkom bilo je predviđeno da se sve politčke partije u Skupštini, koje podrže izmjene i dopune, javno obavežu da neće mijenjati suštinske odredbe zakona, odnosno da će ga u potpunosti primjenjivati i nakon parlamentarnih izbora, 30. avgusta.

Zakon o PDV-u: Pogodnija stopa za izdavaoce turističkog smještaja i ugostitelje

Skupština je usvojila i izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojim se, usljed nastale vanredne, hitne i nepredvidljive okolnosti izazvane koronavirusom, predviđa usklađivanje pojedinih poreskih kategorija sa Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, odnosno omogućava se oporezivanje usluga smještaja u turističkim apartmanima po sniženoj stopi.

Usvojenim izmjenama i dopunama predviđeno je i oporezivanje usluga pripremanja i usluživanja hrane, flaširane vode za piće i bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i objektima u kojima se pružaju catering usluge po sniženoj stopi od sedam odsto.

Oporezivanje po sniženoj stopi od sedam odsto predviđeno je i za usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim akciznih proizvoda i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga.

Usvojene izmjene i dopune Zakona o PDV-u stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

10 Komentari

 1. OVI IZ POZNATE KOALICIJE NEKA KAZU KOLIKE SU PENZIJE U NJIHOVOM OMILJENOM.MILJEU REPUBLIKA ..SUMSKA.. I REPUBLICI SRBIJI PA ONDA DAJITE KOMENTAR ZA PENZIONERE U CG .TJ VASOJ DRZAVI KOJU NE POSTUJETE ..

  4
  9
 2. Čuh da se nešto priča o nekom sitnom povećanju penzija (oko 2%), pred izbore, ali nijesam nigdje ništa konkretno pročitao.

  Nije jasno, odakle sada priča o povišići (osim da je u pitanju predizborno zamazivanje očiju i kupovanje glasova za sitne pare), ako je zakon jasan i ako se ima na umu formula za određivanje nivelisanja penzija. Svima je jasno da ako se penzije obračunvaju po ozakonjenoj formuli – ona ne može značiti povišicu, no, smanjenje.

  Penzioneri su na početku ove godine dobili povišisu oko 1,6 % (mizerija)

  Činjenica je da su pemzioneri već godinama potkradani, na sve moguće načine, jer su ruku na srce, veliki teret državnom budžetu. Ali, nisu oni krivi što su stekli uslove za penzionisanje, i što su živi. Sve je manje onih ”privilegovanih” koji su otišli u penziju nekakvim rodbinskim i kumovskim vezama.

  5
  1
 3. A socijalne pemzije za zene sa navrsenih 65 godina zivota bez obzira jesu li bile ili ne u radnm odnosu kao sto imaju sve civilizovane zemlje?

  18
  5
 4. Sve se čekaju izbori i glasanje da bi se plasirale priče koje traju koliko i mački muž. Dosta smo mi penzioneri bili zaluđivani sa lažnim obećanjima i lažnim antifašizmom.

  22
  6
 5. Mjesec pred izbore za kupovinu glasova. Znate li vi moji penzioneri koliko godina vas vec kradu i ne davaju vam zasluzene i zaradjene penzije i koliko mjeseci ste zakinuti za zakonska povecanja penzija ?
  Samo ih vi opet glasajte i crknite poslije toga da nama mladjima slucajno ne bude dobro bez najvecih l**** na vlasti (i lazova da ne zaboravim presednika skupstine koji je lagao cak i na sudu).

  26
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code