IN MEMORIAM – PREMINUO DR. MILOŠ MILOŠEVIĆ

IN MEMORIAM – PREMINUO DR. MILOŠ MILOŠEVIĆ

269
0
Podijeli

Milos_MilosevicU 92. godini danas je u Kotoru preminuo dr. Miloš Milošević, istaknuti naučni radnik, istoričar, arhivista, romanista, pjesnik i muzičar, admiral Bokeljske mornarice.

Objavio je više od 220 naučnih jedinica u brojnim naučnim časopisima i zbornicima, posebno u Godišnjaku Pomorskog muzeja, ali i brojnim stručnim i naučnim publikacijama u bivšoj Jugoslaviji i u svijetu.

Picerija i restoran

Njegovo kapitalno djelo je „Pomorski trgovci, ratnici i mecene”, koja predstavlja sintezu njegovog cjelokupnog dugogodišnjeg rada na izučavanju pomorstva Boke. Ništa manje značajan je i njegov rad  na prevodu starog kotorskog Statuta, štampanog u Veneciji 1616. godine. Dobitnik je brojnih nagrada i odlikovanja, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Prilikom uručivanja nagrade „Marito navali” u Kotoru, čiji je prvi dobitnik, dr. Miloš Milošević je u svom obraćanju kazao da je njegova stalna briga u radu bila da istoričar ne presuđuje, osuđuje ili čak vrijeđa neke drugačije stavove, nego samo pokušava da sa arhivskim argumentima što dublje shvati, razumije i objasni istorijske  procese u toku. U emisiji “Stare ure“ Skala radija, snimljenoj prošle godine, pričao je o sebi, dužnostima i funkcijama koje je imao u životu i tada je, pored ostalog, naveo:

“Treba imati u vidu da sam živio u jednom burnom, veoma promjenljivom vremenu u kome se vrlo lako i vrlo brzo moglo poginuti, završiti na frontu, ali sam ja odlučno odbacivao pušku i to mi nikako nije išlo, a latio se pera.

I kad je tadašnja vlast prema meni bila odbojna i kada me u početku nije prihvatala kao naučnika, ja sam slobodno radio, odlazio u Arhiv, čitao i prevodio, posebno sa znanjem italijanskog jezika, jer sam završio Pravni fakultet u Padovi, a istovremeno sam koristio i moje znanje violine, tako da sam predavao i u Muzičkoj školi u Kotoru i mirno radio.

Komemorativna sjednica povodom smrti dr. Miloša Miloševića, koju organizuju opština Kotor i Bokeljska mornarica zakazana je za sjutra 26. aprila u 10 sati u koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole. Ispraćaj iz porodične kuće u Dobroti na porodično groblje pri crkvi Svetog Matije biće u petak, 27. aprila u 15 sati.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code