Početna Društvo IN MEMORIAM: UMRO JE ILIJA PUŠIĆ

IN MEMORIAM: UMRO JE ILIJA PUŠIĆ

0

U Herceg Novom je juče, u 94. godini života preminuo mr arheologije Ilija Pušić.

Iza njega ostaje veoma raznoliko i bogato stvaralačko djelo. Crnogorska akademija nauka objavila je dvije njegove knjige iz oblasti arheologije i umjetnosti: „Vranjaj praistorijsko stanište iznad Herceg Novog” i „Preromanička plastika u Boki Kotorskoj”.
Oko pedeset naučnih radova o njegovim arheološkim otkrićima objavljeno je u najprestižnijim stručnim časopisima.
Ilija Pušić je kao direktor Muzeja u Herceg-Novom osnovao i Likovnu galeriju „Josip Bepo Benković”, te pokrenuo godišnjak „BOKA”, časopis za kulturu i umjetnost i bio glavni urednik za prvih pet brojeva. Bio je dugogodišnje aktivan član Bokeljske mornarice.
U mlađim godinama Pušić je glumac i režiser u amaterskom hercegnovskom pozorištu. Svirao je i prvu violinu u gradskom kamernom orkestru dok se orkestar nije rasformirao. Kasnije je kao pjevač bio među osnivačima vokalnog ansambla „Bokelji”.
Pušić je bio istaknuti učesnik NOB-a, te je odlikovan Ordenom zasluga za narod drugog reda. Bio je strastveni jedriličar i sportski ribolovac.
Na njegovu želju biće kremiran, a urna sa pepelom naknadno pohranjena u porodičnoj grobnici u Kumboru. Za njim u žalosti ostaju supruga, dva sina, petero unučadi, sestre, bratanice i ostala familija, kao i mnogobrojni prijatelji i saradnici.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code