Incident kod Mamule, kruzer ispustio prljave vode?

Incident kod Mamule, kruzer ispustio prljave vode?

5549
9
Podijeli

U akvatorijumu nedaleko od Mamule juče oko 10 h dogodio se ekološki incident, po tvrdnjama očevidaca koji su to dojavilli Ekološkom društvu Boke Kotorske. Kako saopštava predsjednica, Olivera Doklestić, ljudi iz čamaca su vidjeli da je kruzer, napuštajući zaliv, ispustio veliku količinu upotrebljenih voda, sa deterdžentom.

–  Ispuštene nečistoće „okupirale“ su ostrvo Mamula, a očevici tvrde da su  one, potom doplivale do obale Luštice. To znači da su se ulaznom strujnicom vratile u zaliv. Nema sumnje da Lučka kapetanija vodi registar upisivanja svih brodova koji ulaze i izlaze iz Bokokotorskog zaliva. Pitanje je ko i kako kontroliše kretanje brodova unutar zaliva i ispuštanje brodskih nečistoća. Svaki kapetan na brodu, pogotovo na kruzerima, kao visoko sofisticiranim, putujićim gradovima, zakleće se da je nemoguće da dodje do pražnjenja tankova sa upotrebljenim vodama i drugim nečistoćama, unutar akvatorijuma zaliva ili u neposrednoj blizini. Međutim, nema razloga ni da ne vjerujemo očevicima, koji su se našli u moru zapjenjenom deterdžentima – poručuje Doklestić.

Picerija i restoran

Iz ove NVO pozivaju  Lučku kapetaniju da ispita navode o ispuštanju nečistoća sa kruzera, nadležne i inspekcijske službe da pojačaju kontrolu velikih plovila na moru, unutar zaliva Boke Kotorske.

9 Komentari

  1. E to vam je zeljeni elitni turizam a polako tek je pocelo .Gdje su sad silni dusebriznici koji se raduju zatvaranju brodogradilista koje je najveci zagadjivac zaliva I cekaju kruzere I bahate vlasnike jahti da im procvijeta turizam.
    0    0

Ostavite komentar

*

code