Početna Društvo INCIDENT UZ OBALU IZMEĐU PERASTA I RISNA – SA POTONULOG REMORKERA ISCURJELO...

INCIDENT UZ OBALU IZMEĐU PERASTA I RISNA – SA POTONULOG REMORKERA ISCURJELO ULJE

0

risan ulje1Nakon što je sinoć potonuo stari vojni remorker, koji je bio na vezu i između Risna i Perasta, danas se iz njega izlila izvjesna količina ulja i zagadila zaliv. O tome su oko podna obavješteni u Upravi pomorske sigurnosti.
– Remoeker odavno nije u funkciji. Ne znamo kako je došlo do potonuća, ali tek smo danas obavješteni i munjevito smo sa Lučkom kapetanijom Kotor i Mornaricom Vojske Crne Gore došli na lice mjesa da bismo zaustavili da se dizel D 2 razlije po moru i dopre do obale. Angažovali smo sredstva Uprave pomorske sigirnosti i razvukli smo branu od 100 metara oko mrlje.

risan ulje2Zajedno sa Lučkom kapetanijom vučemo branu i kupimo po površini ulje. To su specijalne brane za skupljanje ulja, a mi je, evo, prvi put sada koristimo otkako smo je dobili kao donaciju preko IPA programa pogranične sradnje – priča za Radio Jadran v.d. direktor Uprave pomorske sigurnosti, Vladan Radonjić.
Do 15 h sakupljeo je već oko 50 odsto izlivene količine ulja. Međutim, po riječima Radonjića količina nije ni bila velika, jer dizel D 2 ima sposobnost da u dodiru sa morskom vodom 70 odsto ispari.
Čitav incident se dešava na 10 metara od obale i sreća je što se uspjelo da ulje ne dođe do nje. Posao otežavao jak južni a sada već i sjeverozapadni vjetar.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code