Početna Društvo Info-dan za mlade – Kako do Evropske unije?

Info-dan za mlade – Kako do Evropske unije?

4

Prezentacija na temu „Kako funkcionišu institucije EU“ održana je juče u Domu omladine, u prostoriji Odreda izviđača „Orjen“ Herceg Novi.  Mladi srednješkolskog uzrasta, članovi izviđačkog odreda „Orjen“ na ovaj način su se upoznali sa nadležnostima i načinima funkcionisanja različitih institucija Evropske Unije i imali priliku da postave pitanja, saopšteno je iz lokalne uprave.

Prezentaciju je organizovala Opština Herceg Novi, u okviru aktivnosti na projektu „Alati za inkluzivniju, participativniju i održiviju Evropsku uniju – Tips4EU”.

Picerija i restoran

Učesnici info-dana upoznati su sa ulogama, značajem, funkcijama i osnovnim karakteristikama različitih institucija Evropske Unije. Događaj je bio interaktivan, pa su mladi imali priliku da se uključe u konstruktivan dijalog, kao i da dobiju objašnjenja o njima manje poznatim terminima i temama. Nakon prezentacije, učesnici su učestvovali u kvizu koji je testirao njihovo znanje u vezi sa funkcionisanjem institucija Evropske Unije.

Kako je navedeno u saopštenju, projekat „Tips4EU“ podržan je kroz program Evropa za građane, a partneri Opštine Herceg Novog su lokalne samouprave i NVO iz: Bugarske, Grčke, Malte, Poljske, Srbije, Italije, Portugala, Francuske, Španije i Rumunije. Svi partneri su preuzeli obaveze da u lokalnim sredinama realizuju planirane aktivnosti, pa je u okviru projekta u maju ove godine u Herceg Novom održan i sastanak na kojem je 40 predstavnika projektnih partnera učestvovalo u diskusijama i simulacijama.

Zajednički cilj je približiti mladima Evropsku uniju kao instituciju, kroz upoznavanje sa ključnim alatima za jačanje učešća u procesima odlučivanja: izbori, debate, konsultacije, peticije, inicijative, volontarizam, NVO sektor.

4 Komentari

 1. Nikako.
  Evropska Unija je vještačka tvorevina tzv Četvrti Rajh koja će ubrzo eksplodirati kao balon.
  Crna Gora juri u nju kao u vrelu peć.
  Najbolje bi bilo da se napravi strateški zaokret ka Rusiji, imamo prednost što smo u NATO pa možemo da balansramo naravno uvijek okrenuti našim vječitim prijateljima Ruskom narodu.

  1
  1
 2. Kako do Evropske unije?

  Lako!

  Pa preko Debelog Brijega… pa onda od pranja sudova u restoranu preko građevine do normalnog posla i od prvog dana života dostojnog čovjeka, bez svakodnevnih stresova politike, ubistava, samoubistava i depresija zbog ne ostvarenih najosnovnijih ljudskih potreba …

 3. Lijepo do EU..preko Hrvatske i Slovenije,pa na arbajt ,arbajt u Austriju ,Njemacku i Svajcarski.Samo da naglasim da se prosle godine iz Hrvatske iselilo 85 hiljada ljudi da radi i zivi u Eu.Sva sreca necemo mi jos za duze vrijeme uci,pa i dalje moramo na crno raditi,pa nije tolika imigracija stanovnistva

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code