Inicijativa: Da Vlada i Opština podignu spomenik žrtvama deportacije u Herceg Novom

Inicijativa: Da Vlada i Opština podignu spomenik žrtvama deportacije u Herceg Novom

18
Podijeli

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje i Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA uputile su Vladi i Skupštini Opštine Herceg Novi inicijativu za podizanje spomen-obilježja žrtvama deportacije izbjeglica 1992. godine u Herceg Novom , prenosi portal RTCG.

Inicijativu potpisuju Tea Gorjanc Prelević, Daliborka Uljarević i Ljupka Kovačević. U inicijativi podsjećaju da je u maju i junu 1992. godine, najmanje 66 izbjeglica bošnjačke nacionalnosti iz Bosne i Hercegovine nezakonito uhapšeno na teritoriji Crne Gore, a zatim isporučeno njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini.

Picerija i restoran

Kako stoji u inicijativi, samo 12 osoba deportovanih iz Crne Gore uspjelo je da preživi mučenje u logorima.

– Spomenik žrtvama akcije koju su u najvećoj mjeri u maju 1992. godine sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RCG, ispred Centra bezbjednosti Herceg-Novi, služio bi kao trajno upozorenje i novim generacijama pripadnika MUP-a da su dužni odbiti izvršenje naređenja koje za posljedicu ima ratni zločin ili drugo kršenje ljudskih prava. Podizanjem spomen-obilježja bi i država Crna Gora, u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija, obezbijedila kontinuirano i upečatljivo obrazovanje policijskih snaga i postala primjer državama u regionu – poručuju iz nevladinih organizacija.

Podsjećaju da su još 2011. godine uputili tri inicijative istim povodom, ali kako navode, do danas nijedna nije prihvaćena.

18 Komentari

 1. Spomen obilježje je neophodno jer u duhu bokeškom nikad nije bilo da čovjek kod nas traži spas a bude poslat u smrt. Nikad ljude ne mrzimo zbog vjerske i nacionalne pripadnosti. Zdrava ličnost tako ne gleda na čovjeka, mora neko biti ozbiljno bolestan pa učiniti to što je učinjeno ovim nedužnim ljudima.

  2
  1
 2. Ima dosta neznanja i vjerovanja, pa da pojasnim: Tada BiH nije još bila samostalna država, pa je, formalno, još uvijek važio zakon Jugoslavije, o potraživanju lica sa područja druge opštine. Hvatani su i Srbi i Muslimani odnosno Bošnjaci. Svi su, po potraživanju CB Trebinja, isporučeni susjednoj opštini. Niko, ni u ludilu, nije mogao pretpostaviti da će Muslimane ubiti. Kada se nakon nekoliko dana počelo o tome pričati, prekinuta je akcija hvatanja potraživanih lica. Zbog toga su prije nekoliko godina sudski oslobođeni tadašnji načelnik i svi ostali, jer nije bilo ni namjere, ni znanja o tom ludilu. Tako je bilo.
  Ko je kriv? Onaj ko je strijeljao, i onaj ko je naredio strijeljanje. Spomenik treba podići u Trebinju, pored spomenika izginule trebinjske mladosti srpske nacionalnosti, ili na istom spomeniku uklesati imena Bošnjaka. To bi doprinijelo pomirenju, barem se nadamo.

  13
  11
  • Evo prvi ne zna:
   1, BiH je priznata jao Drzava 19.aprila 92.
   2.Deportacija se desavsla u msju 92.e
   3.Policje republicke su postipale u SFRJ samo po zahtjevu republivkih MUP, nikakvih centara pa ni CB Trebinje tada nepostojece RS.
   4.Hapsenja tzv.dezertera medju kojima je bilo i djece radi razmje zarobljemika je ratni zlocin.Posebno hapsenje sa e obim ne smrtnom posljedicom i kaznjivo do 15.g.zatvora.
   5.Hapsoli su i srbe i mudlimane s tim da su muslimsne odmah pobili a srbe poslali na prve linije fronta dje je vecins poginula.
   6.U svojoj istoriji to crnogorci i srbi nikad nijesu radili i to im je teska ljaga ns obrazu za vijeka.
   Sto se ovim ne bave u BiH ne oslobadja nas odgovornosti.
   Postavljanje spomen ploce na sabirnom centru je minimum i treba da podsjeca sve da se to nr ponovi.

   • 100 % se slažem.
    Ali spomenik je marginalna stvar, to ne vraća stradale, niti liječi patnju preživjelim, ni sram nama nedužnim.
    Jedino osuditi krivce, a gledamo ih svaki dan, žive, zdrave i debele.
    Ratni zločin ne zastarijeva!
    Tako bi pravda bila zadovoljena, a valjda bi se i mi nedužni manje stidjeli.

 3. Opstina ima pametnije stvari da resava..vodu i kanalizaciju da ne smrdi grad a ne da postavlja spomen ploce ….os vlade su dobili velike pare za ostetu

  18
  19
  • Upravo tako. Rodbina nastradalih nema nista od spomen ploce, kad krivci nisu kaznjeni. Toliko je zrtava u tom ratu.. sa svih strana.. pa niko ne pokazuje interesovanje za dizanje spomenika, sem nas. Toliko je krivaca koji nisu kaznjeni.. i nikad nece biti. Nijedna spomen ploca to nece promijeniti. Apsolutno sam protiv ovoga- bacanje para!! Dokoni ljudi.

   17
   6
   • Niko nije ni deportovao djecu no mi. I o kakvom bacanju pricas. Spomen ploca moze da kosta sa svim postavljanjem 300.e.a poruka je velika i snazna.

 4. Ajmo provo Mila i sve koji su bili na vlasti sa njim u to vrijeme poslat na po 30 godina barem pa onda dizat spomenik ?????
  Rodbina istih koji su stradali su glasaci Mila i njegove svite pa nek se njemu zale.

  33
  19
   • Dok je takvih da ne kazem sta i necemo na zelenu granu , posto nevidim gdje si procitao da je neko spomenuo neke druge i da ti valjaju nego ne do bog da dlaka padne na kralja Mila i njegovu svitu pa se odma bacas da ih branis.
    Moze li vece retardiranosti od toga , sigurno bez mila bi svi pomrli po Crnoj Gori i nebi nikad ni postojali , mozda vas je on sve i napravio ? kad ga toliko volite a i te pored njega i one sdruge strane njega.
    Pih……

 5. Treba tim ljudima uz spomenik dati i ulicu da nosi ime po njima i nabrojat cije su zrtve, ne nabrojat nego uklesat duboko u kakvi kamen da stoji tu za vjek vjekova

  28
  22
 6. Apsolutno i sto prije. Novljani nemaju sto da se bune ali jesu
  Drzavni organi, odnosno njegovi cinivnici, na sluzbi u Novome i u zgradi CBHN bio je, na zalost, Sabirni centar. Na tom mjestu treba postaviti spomen plocu da podsjeca na taj sramni cin koji je bacio ljagu i na Drzavu i sve nas.
  Ajde da vidimo svr grupe politicke u Opstini koliko su demokratske i ko je jos u devedesetim.

  27
  13
  • Dragi Nikola, o čemu mi pričamo.
   Kada je bilo okupljanje te NVO ispred CB Herceg Novi, uslikao se i jedan politički preletač, a bio je u raznim patriotama i orlovima, a sada je član nekada čestitog pokreta URA.

   19
   1

Ostavite komentar

*

code