Početna Društvo Inicijative NVO NADA za otvoreniji budžet i efikasnu javnu potrošnju

Inicijative NVO NADA za otvoreniji budžet i efikasnu javnu potrošnju

2

Iz NVO NADA su Sekretarijatu za finansije i lokalne javne prihode dostavili tri Inicijative kako bi doprinjeli većoj transparentnosti  budžeta Opštine Herceg Novi i efikasnoj javnoj potrošnji.

To su Inicijativa za uvođenje prakse izrade “Budžeta za građane” kao obaveznog budžetskog dokumenta dostupnog građanima, zatim Inicijativa za uvođenje obaveze objavljivanja Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Budžeta na web stranici Opštine, kao i Inicijativa za objavljivanje Odluke o završnom računu Budžeta za 2018.godinu na web stranici Opštine.

– Jedan od problema na koji smo projektom “Naš novac-Vaša ili naša odgovornost” željeli da ukažemo jeste nedovoljno i selektivno objavljivanje budžetskih dokumenata na web stranici Opštine Herceg Novi – navodi se u saopštenju.

U odjeljku Budžet objavljuju se Odluke o budžetu od 2009. godine i to je jedini dokument koji se objavljuje svake godine. Kako navode, pozitivna praksa objavljivanja predloga Odluke o završnom računu ustanovljena je 2009. i praktikovana je do 2014. godine, a Polugodišnji izvještaj o izvršenju Budžeta objavljen je samo 2013. godine.

– Ne možemo govoriti o transparentnosti lokalne samouprave ako javnosti nisu dostupna budžetska dokumenta. Neophodno je da se budžetski ciklus učini transparentnim i na web stranici Opštine objave sva dokumenta u vezi budžeta: Predsjednička izjava, Nacrt i Predlog Odluke o budžetu, Odluka o budžetu, Polugodišnji Izvještaj o izvršenju budžeta, Odluka o Završnom računu, revizorski izvještaj i vodič kroz budžet za građane – smatraju u NVO NADA.

Samo otvorenošću lokalne samouprave i pravovremenim objavljivanjem budžetskih dokumenata postigla bi se puna transparentnost lokalnog budžeta i povećalo povjerenje građana.

Ove inicijative podržale su i nevladine organizacije Zrak sunca, AHA, Pandora i Koraci.

Inicijative su dio aktivnosti u projektu “Naš novac-Vaša ili naša odgovornost” podržan kroz Program malih grantova, u okviru realizacije projekta “Money Watch – Civilno društvo, čuvar budžeta”, koji sprovodi Institut alternativa, u partnerstvu sa Institutom za javne financije iz Zagreba i NVO Novi horizont iz Ulcinja, a uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Instrument za civilno društvo i kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.

2 Komentari

    • Revizor je ocigledno zadovoljan i nema primjedbi. U ovom slucaju, i mi gradjani bi da znamo kako je potrosen naš novac. Ako Vam to nije problem?
      Tako se, naime, definiše tzv. transparentan rad lokalne samouprave, izmedju ostalog.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code