“Inspekcija”, Stevana Koprivice: Kad ne znamo što ćemo odmah se dohvatimo politike

“Inspekcija”, Stevana Koprivice: Kad ne znamo što ćemo odmah se dohvatimo politike

20
Podijeli

U  subotu će, u Dvorani Park u Herceg Novom biti izvedena predstava “Inspekcija”, u produkciji Nikšićkog pozorišta, koju je po tekstu Stevana Koprivice režirao Goran Bulajić.

“Inspekcija” je komedijski ogled  koji se, naizgled, bavi uzročno – poslijedičnim odnosima mentaliteta i politike, precijenjenih i preupotrebljivanih motiva naše svagdašnjice, objašnjava Stevan Koprivica:

Picerija i restoran

– Kad ne znamo što ćemo, kada tražimo alibije za nezadovoljstva, muke, neslaženja, lične neuspjehe, neostvarene snove i ideale, odmah se dohvatimo mentaliteta i politike. Zajedno, daju jedan amalgam koji nam život čini paklenim, samo zato što sve i svašta sabijamo u ta dva pojma. Zato sam pokušao da u ovom komadu, pisanom namjenski za  Nikšićko pozorište, mentalitetu i politici dodam prstohvat sujete, dva prstohvata gluposti, prstohvat i po generacije pogubljene u tranziciji, sve sa malo prevare i opsene – ističe Koprivica.

Nakana mu je, kako kaže, bila da tim receptom relaksira ono što nas boli, da pronađe katarzu kroz smijeh. Međutim, kako je pisanje odmicalo, a pogotovo po uvidu u ishode rediteljskog čitanja Gorana Bulajića, postalo je jasno da je relaksacija vrlo relativna,  a katarza je ionako u domenu publike, a ne pisca, dodaje Koprivica:

– Ova  priča o jednom  ’sličnom nama’ koga gnječe drugi takođe ’slični nama’, smještena na moru, a pritisnuta planinama,  funkcionisaće po zakonima gorke komedije, koja će da menadrira izmedju vanile i pelina, a na svakom od nas pojedinačno je kakav će ukus da nam ostane na nepcima“, napisao je Koprivica o svom novom dramskom naslovu.

Glumačku ekipu čine: Simo Trebješanin, Boban Čvorović, Nikola Vasiljević, Jovan Krivokapić, Gordana Mićunović, Milica Šćepanović, Julija Milačić, Marija Đurić, Jelena Nenezić Rakočević i Vukan Pejović.

Predstava “Inspekcija” je na programu u subotu 11.novembra , u 20 časova.

Prodaja ulaznica, po cijeni od 5 €, počinje u sjutra, 8. novembra na blagajni dvorane Park, od 9 do 12 i od 18 do 20 sati. Informacije i rezervacije se mogu izvršiti u istom terminu na broj telefona: 068 851 031.

20 Komentari

 1. Vjerujem da bi mnogi Novljani bili najsrecniji kada bi im lokalni ministar kulture bio iz importa: Austrijanac Peter Handke! Samo kada bi malo bolje vladao jezikom…

  1
  1
 2. Zaprepastilo me koliko je zlih jezika u Novom protiv Koprivice. Na internetu se redovno kriju iza pseudonima, ali ih u novskim kaficima redovno srecem i poznajem. Cudim se medijima da objavljuju bljuvotine namjesto da preferiraju konkretnu kritiku – kako pozitivnu tako i negativnu. I pljuvanje je vrsta kritike, ali ne i dio kulture.
  Usput, premijera “Inspekcije” je 11.11.2017. Igrom slucaja na Zapadu stađun karnevala tradicionalno pocinje 11.11. u 11:11 sati!!!

  8
  2
 3. Dragi moji i niciji,posto niciji nijeste,protjerajte ili ubijte Stevana,dovedite,po planu nekoga ko je prosao dva puta pored osnovne.Jednom da kupi marendu,drugi put da mu tata podigne diplomu.Drugog kandidata iz Niksica bi se stidio i vas djeneral Mihajlovic,previse je ekstreman za njega.BLAGO NAMA S VAMA,KUKU NAMA ZA NAMA.

  12
  3
 4. Uzivali smo u Dugom putovanju u Jevropu, Bokeskom d molu, Tre sorele, Noveli od ljubavi, Mjesovitom braku, Basti sljezove boje , Betuli u malu valu, itd itd. sada cemo da gledamo Inspekciju ako bude bilo jos karata jer je Koprivica zaboga jako komercijalan pa ne valja. Zahvalni smo mu za svjetske izlozbe koje je doveo, za razgovpre sa svjetskim ljudima koje je doveo, za ugrijanu salu za preporod novske kulture za proteziranje novskih stvaralaca. On ako misli dobro sebi i Novom mora da sacuva zdravlje i talenat i da sam ode iiz tog brloga punog ljudskih pantegana.

  22
  4
 5. “…a katarza je ionako u domenu publike…”
  Katarza je do prije nekoliko godina bila propagirana iz metropole na ušču dvije velike rijeke. Politička garnitura se promijenila i danas je termin katarza izbačen iz riječnika političara. U velikoj modi su Migovi – makar polovni. Sve više ponovo miriše na devedesete godine…

  2
  5
 6. Boli istina,boli…a mali ljudi,neutralni posmatrači,mrtvih duša.Zar nismo upravo takvi,zar nam uvijek nije neko drugi kriv..a vidi komšije,okle njemu
  Vi koji dane provodite ispred tv-a sa kvotama u drhtavim rukama, vi koji sjedite godinama u istim kafiićma i prevrčete istu sažvakanu priču,sve se nadajući da će vam odnekud neko nekako donjet bolje sutra,mrdnite se,uzmite svoje sutra u svoje ruke pa se nećete osjećat prozvanim.Stevo majstore…

  17
  3
 7. Ova predstava,na tv idu”Sjenke nad Balkanom” itd. Ovoga covjeka hitno treba smijeniti ,nije on za Novi. Treba ga protjerati iz naseg mirnog grada tamo negdje u Bgd,Zg,Sa,Pg ili slicne sredine pa neka njima nanosi stetu. Neznalice ce ga rado prigrliti.Nama treba mir,a ne ovi sto talasaju.

  20
  4
  • Na stranu njegovo pisanje o kojem struka oprečno misli (bolje je pisao na početku karijere, sad je dosta komercijalan). Scenario serije koju gledamo nije pisao sam. Pod ? je njegov poslovni, fin. dio kao dir. ili mozda nemoc da bliskim ljudima pokaze zube! Ipak, revizor ce reci svoje ubrzo!!!

   3
   11

Ostavite komentar

*

code