Početna Ekonomija Inspekcija u junu utvrdila skoro 2,9 hiljada nepravilnosti

Inspekcija u junu utvrdila skoro 2,9 hiljada nepravilnosti

7

Inspekcije su, u pojačanom nadzoru u ljetnjoj turističkoj sezoni, tokom juna obavile 4,68 hiljada pregleda i utvrdile 2,88 hiljada nepravilnosti, koje su se najčešće odnosile na nepropisno isticanje i nepridržavanje utvrđenih cijena, kao i nezakonito zapošljavanje osoba.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da su inspekcije zadužene za pojačani nadzor od 8. do 30. juna u primorskim opštinama obavile 3,69 hiljada redovnih i 812 kontrolnih pregleda, kao i 172 po inicijativama.

Inspektori su izrekli 949 mjera ukazivanja, donijeli 774 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, 282 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, izdali 2,78 hiljada prekršajnih naloga, podnijeli 24 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i zapečatili 11 objekata, rekli su iz Uprave agenciji Mina-business.

U pojačanom nadzoru u ljetnjoj turističkoj sezoni učestvuju Inspekcija za turizam, rada, Tržišna i Zdravstveno-sanitarna, čijih je 66 inspektora angažovano u Ulcinju, Baru, Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom.

Među utvrđenim nepravilnostima su i neposjedovanje odobrenja, odnosno licence za rad pružalaca turističkih usluga, nezakonito zaposlene osobe bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, kao i nepravilnosti u dijelu transformacije radnog odnosa.

Predstavnici Uprave su objasnili da je cilj pojačanog nadzora suzbijanje sive ekonomije na tržištu robe i usluga, kako bi se zaštitili državni i lokalni prihodi i istovremeno obezbijedila zaštita lojalne konkurencije, kao i zaštita drugih javnih i interesa građana kada su u skladu sa javnim interesom, a sve to je u funkciji podizanja kvaliteta ukupne ponude Crne Gore kao turističke destinacije.

7 Komentari

  1. Cilj kontrola je upravo suprotan nekontrolisati one koji rade bez dozvola,a odrati one koji rade po zakonu.Popuniti drzavni i opstinski budzet da neradnici mogu dobiti plate,popuniti privatne dzepove inspektora,zastititi interese velikih tako sto male dovedete do bankrota…u par rijeci kakva drzava takva inspekcija takva i kontrola,svi uzimaju harac samo je pitanje dokle…

    • U Novom i Tivtu su građani najispravniji, od plaćanja poreza, struje i vode pa do ovih stvari! A opet dolaze ovdje da “uzimaju harač”!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code