Početna Ekonomija Institut Igalo osvaja nova tržišta Libije, Poljske, Danske, UAE…

Institut Igalo osvaja nova tržišta Libije, Poljske, Danske, UAE…

22

Nakon nekoliko neuspješnih tendera za privatizaciju, Institut Igalo je uspio da pozitivno posluje u prošloj godni i da bude na bijeloj poreskoj listi kompanija. Za 11 mjeseci prošle godine Institut je posjetilo  17.315 gostiju i pacijenata, ili 11,3 odsto više nego 2015. Oni su ostvarili preko 203 hiljade noćenja, ili 2,8% više. Ove godine, prema biznis planu kojeg je usvojio Odbor direktora, Institut će pokušati da „osvoji“ nova tržišta. Već od 1. februara trebalo bi da startuje libijski program, a onda i prvi put treba da stignu organizovane grupe iz Poljske, Danske i Ujedninjenih Arapskih Emirata.

O tome su na pressu govorili izvršni direktor, Zoran Bošnjak, medicinska direktorka dr Marina Delić i predsjednik Odbora direktora Instituta, Zoran Kovačević. Za ponedjeljak, 30.januar, najavljeno je otvaranje Druge faze sa preko 200 gostiju iz okruženja.

Zoran Bošnjak je podsjetio da je Institut kompanija sa preko 56 odsto vlasničkog kapitala države i da je poslije više godina uspjela da redovno izmiruje obaveze prema državi i plate za 715 stalno zaposlenih. Iz soptvenih sredstava za investiciono ulaganje, obnovu krova sportskog bazena i renoviranje 50 soba i apartmana uloženo je lani preko 200 hiljada eura.

– Institutu su neophodna nova tržišta. Izašli smo iz posljednjeg neuspjelog tendera koji je trajao dvije i po godine i poslovna politika je da pored obnavaljanja starih ugovora sklapamo i nove. Kadar Instituta je njegova prednost u odnosu na druge kompanije u okruženju i zato smo poslije 6 godina pregovora uspjeli da ugovorimo  državni program liječenja pacijenata iz Libije – kazao je Bošnjak.

On je kazao da je ovaj, u današnjim okolnostima i rizičan i težak aranžma, sklopljen preko podgoričke agencije MTS. Trebalo bi da počne 1. februara, ukoliko bude uplaćen novac. Riječ je o teško pokretnim ili nepokretnim pacijentima iz Libije, koji bi trebalo da stižu u manjim grupama od 8-40 i da se mjenjaju na 40 i više dana. Ukoliko bi se program ostvario Institut bi ove godine mogao da sa ovog tržišta zaradi 920 hiljada eura, kazao je Bošnjak.

On je najavio mogućnost dolaska gostiju iz Poljske, Danske, veći broj Njemaca koji su lani ostvarili 3500 noćenja.

Dr Marina Delić biće u delegaciji crnogorskog Ministarstva zdravlja iduće sedmice na velikom sajmu zdravlja u Ujedinjenim arapskim emiratima. Objasnila je da su svi napori Instituta usmjereni prema obezbjeđivanju novog tržišta, a samim tim i većem  broju korisnika usluga:

– Očekuje nas sastanak sa ministrom zdravlja i direktorom Fonda civilnog i vojnog osiguranja, što je za nas najvažnije. Jedna jako bitna stvar je da će od aprila biti otvorena direktna linija iz Dubaia, koja će vjerovatno biti za Tivat, ali neće biti problem ni ako bude za Podgoricu – istakla je dr Delić.

Od prošle godine traju i pregovori sa predstavnicama Instituta Parker iz Kopenhagena koje su bile gošće Instituta, kako bi se napravio pilot projekat koji bi bio pokriven od njihovog osiguranja i taj pilot projekat bi trebalo da zaživi u aprilu. Planiran je dolazak 10 pacijenata na tri sedmice.

Ona je podsjetila da je Institut prošle godine dobio nagradu Ljekarske komore Crne Gore kao najbolja medicinska ustanova i isitakla da pokušavaju da prate trendove što je danas jako teško jer treba uložiti ogromna finansijska sredstva kako bi se približili standardima evropskih centara.

Institut je dobio privatnu donaciju Fondacije Lin Mongomeri, za dječije odjeljenje, senzornu sobu. U toku je priprema sobe u I Fazi Instituta jer je tamo Dječije odjeljenje.

Iskorišćenost kreveta Instituta  u 2016. godini je porasla i iznosi 40 %, a učešće inostranih gostiju je 43%, međutim s novim tržištima moglo bi biti bolje, smatra predsjednik Odbora direktora, Zoran Kovačević:

–  Investicije se moraju povećati kako bi se povećala konkurentnost na postojećim tržištima, ali i na novim na koje pretendujemo. Posebno bitni su kriterijumi za investitiore, vrlo oštri u pogledu nastavka osnovne djelatnosti Instituta, odnosno onoga što će obezbjediti uposlenje postojećih stručnih kadrova i u budućnosti povećanje uposlenost – istakao je Kovačević

Da li će biti novog tendera ove godine i koji je po redu je relevantno, naglašava Kovačević:

– Institutu se javljaju ne samo investitori iz Emirata, već i  iz Norveške, Kine, a imamo i pismo namjere iz Izraela, tako da u ovom trenutku ne postoje indikacije odakle se može očekivati konkretizacija tog posla. Jako je bitno da Institut redovno posluje, a za predstavnike vlasnika je veoma bitno i da se plate isplaćuju u punom iznosu, da se Institut nalazi na bijeloj listi poreskih obveznika. Premda su plate i dalje male, treba znati da je prosječna uposlenost prošle godine bila 714 radnika i ukupne naknade po radniku mjesečno su oko 650 eura, a to nisu zanemarljiva sredstva – naveo je Kovačević.

Institut je danas potpisao ugovor sa NTO o nastupima na svim sajmovima i berzama, jer, na žalost, lokalna Turistička organizacija ne prati skupove na kojima bi Institut imamo interesa da promoviše ponudu.

Inače, na pressu se čulo, pored ostalog, da Institut kao društveno odgovorna kompanija u kontinuitetu daje podršku Fakultetu za primijenjenu fizioterapiju, time obezbjeđuje da Igalo i Herceg Novi budu univerzitetski fakultetski centar, zatim daje prostorije OŠ Dašo Pavičić, prostore za sve festivale, a bazen za sportske plivačko vaterpolo događaje

Ipak, iz menadžmenta Instituta podsjetili su na apsurd da Igalo još nije proglašeno banjskim liječilištem. Iako je taj zaključak usvojila novska Skupština 28. maja 2014. godine, od tada se ništa nije promjenilo. Za Institut je zato važno da se zbog borbe oko vlasti u Herceg Novom ne dovede u pitanje priprema sezone. Jer, ona u ovoj kući počinje već od idućeg mjeseca. Važno je i da opštinska vlast poradi na uslovima za proglašenje Igala banjskim liječilištem.

22 Komentari

 1. Institut ima veliko ime,koje zaslužuje svako poštovanje i radiće vječno,bez obzira na sve.Šteta je ako ne bude državno,ali su neminovne organizacione promjene,jer ovako više ne može.Čast je bilo raditi u njemu, a na čast neka je i onima koji ga nijesu cijenili.

 2. Na žalost,DPS nikad neće izgubiti u Novom. Zahvaljujući kvalitetnom kadru koji ima DPS,za razliku od drugih,Institut je ponovo na putu oporavka i vraćanja na mjesto koje mu pripada.Svidjelo se to nekome ili ne, dosta je ovakvoj situaciji doprinjela politika i angažovanje vrhovne vlasti Crne Gore.
  Mjesto da se radujemo da je krenulo na bolje,jer od Instituta ne živi 7oo radnika već i njihove porodice i to je oko 2ooo građana našeg grada,neki su opet zluradi u svojim komentarima,to samo govori o njima i koliko oni “vole” ovaj grad.

 3. Institut preko sezone zaposljava oko 800ljudi i svakom od nlih su placeni svi doprinosi,porezi.on je najveca Drzavna firma, i posluje isljucivo i jedino od sopstvenog prihoda a ono je na ino-trzistu u prihodu cak 65%

 4. Nevernim Tomama uvijek sve smeta. Institut radi i opstaje. Tu politika ne pomaže već samo ozbiljan i profesionalan rad. Od Instituta živi 800 porodica iz Herceg Novog i zato ne znam čemu zluradosti i politikantstvo u komentarima.

 5. Kako,odjednom institut posta profitabilan.ovo je cudo nevidjeno.do juce isti ovi direktori su bili za prodaju,a danas med i mlijeko.sta se to dogodilo za ovo kratko vrijeme .sjecate li se kako se tadasnji presednoik n.g.borio za taj institut.i sta je dobio ponizenje.no nek je na dobro hvala bogu.

 6. blago nama sve cvjeta do aprila kad prođu izbori i dps izgubi..a onda 100 novih radnika opštine idu u banju jer brodogradilište ugašeno,htp boka isto itddd

 7. Klasicna predizborna aktivnost!Za svaki slucaj, press DPSa , jer se nemaju cime pohvaliti u HN.Ostao Institut koji, sjetite se Novljani,Izbor, opozicija i otpor naroda nije dao da se proda.

 8. Pocnite vi od rasvjete na Titovoj vili koja je godinama u mraku i sume ili prasume ispod i oko Titove vile u kojoj zive copori pasa lutalica .Dajte konkretne ,male rezultate vidljive nama obicnim ljudima da vidimo da imate “domacina” u Institutu!!!!!

 9. Komentar: Dobra reklama ali samo reklama,nije na odmet promovisati firmu na dobar nacin ali to je samo maska, bolje da se radnicima poveca plata nego mozda i ne treba ,kad se oni hvale sa istim.

 10. Banja je posljednja oaza u kojoj radnici uživaju prava kao u titovoj Jugoslaviji. Plate nisu neke, ali su odnosi humani. Nadam se da ce tako i ostati. Podrzavam sve one koji se brinu o Institutu te na taj nacin brinu i o meni i mojoj porodici.

 11. Kakav zaokret u politici poslovanja Instituta! Idu izbori na proljeće.. A nemaju sa čim pred narod. Pa sad filuju. Institut i zdrastveni turizam bi mogli biti generatori razvoja grada. Ako Podgorica “pusti”

 12. Svaka čast!
  Institut Igalo je uvijek bio ponos Igala, Herceg Novog i Crne Gore.
  Zahvaljujući nesebičnom zalagnju svih zaposlenih on je to i danas.
  Danas su rijetke pozitivne vijesti, kao da svi jedva čekaju nešto negativno i to nam predstavljaju kao ekskluzivu. Umorni smo više od toga.
  Samo tako nastavite.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code