Institut Igalo poslovao s dobitkom od 1,06 miliona eura

Institut Igalo poslovao s dobitkom od 1,06 miliona eura

11
Podijeli

Institut Dr Simo Milošević  završio je treći kvartal sa neto dobitkom od 1,06 miliona eura, 1,7 puta većim u odnosu na isti prošlogodišnji period, prenosi Mina-business.

Poslovni prihodi kompanije, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Montenegroberze, su na kraju septembra bili 6,4 odsto viši i iznosili su 8,81 milion eura.

Picerija i restoran

Poslovni rashodi Instituta porasli su 1,8 odsto na 7,58 miliona eura, od čega se najviše odnosilo na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode, 4,09 miliona eura.

Troškovi amortizacije i rezervisanja iznosili su 567,58 hiljada EUR, a materijala 1,7 miliona EUR. Ostali poslovni rashodi iznosili su 1,19 miliona EUR.

Ukupna aktiva kompanije na kraju septembra je iznosila 66,81 milion eura  i bila je neznatno manja u odnosu na uporedni period.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi 1,04 miliona eura.

Dugoročna rezervisanja i obaveze kompanije iznosile su 2,82 miliona eura, a kratkoročna 2,22 miliona EUR. Odložene poreske obaveze iznose 233,66 hiljada eura.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Crnogorska Vlada posjeduje 19,19 odsto dionica Instituta, Fond zdravstva 10,23 odsto,  Zavod za zapošljavanje 3,41 odsto, a crnogorski Investiciono-razvojni fond 23,65 odsto. Vlada Srbije posjeduje 25,94 odsto akcija Instituta. Valeant Pharmaceuticals International California im a 1,29 odsto, dok je iza HB Zbirnog kastodi računa 1 skriveno 1,25 odsto akcija. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto vlasništva.

Institut „Dr Simo Milošević“ četiri puta je, bezuspješno, nuđen na prodaju. Britansko-američki konzorcijum International Wellness Group (IWG) jedini je dostavio ponudu na posljednji tender, nakon čega je u novembru 2015. godine potpisan kupoprodajni ugovor sa predstavnicima Vlade.

Ugovor je raskinut u maju prošle godine, jer IWG nije realizovao ugovorne obaveze koje je trebalo da ispuni u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora, što je bio uslov za zatvaranje transakcije.

11 Komentari

 1. Evo kako se obmanjuje narod. Ovo je dobit nakon 3. kvartala. Nakon toga II faza je radila još samo u oktobru. Troškovi plata ostaju isti za 4. kvartal. To znači da će ova dobit na kraju godine da bude možda 200k ako bude i toliko, a to je malo za kompaniju kao što je Institut. Samoupravljanje je prošlost. Ne mogu nikakva doktorica ili neki lokalni menadžer da vode firmu od 700 zaposlenih. Prihod Instituta mora da se udvostruči da bi pričali o povećanju plata ili obnovi infrastrukture. Privatizacija je neophodna.

  7
  10
 2. Slušaj Luka,đe ti radiš ne znam,ali pojma nemaš o menadžmentu,jer su i ovo ostvarili zadovoljni radnici ,dok su ostali kolili oko svojih lidera.

 3. Ako je to stvarno istina onda ćeš ti Rajevićka pobiti teoriju Agencije za privatizaciju u Crnoj Gori i za samo nekoliko godina ćeš stvoriti profit u protiv-vrijednosti one cifre za koju su pokušali prodati Institut. No kao i obično i ako se nešto zaradilo to ste morali poslati u Titograd, xa, xa, xa!!!

  11
  11
 4. Smatram da povećanje plata nije prioritet. Bolje je nešto uložiti u poboljšanje uslova koji će se pružiti korisnicima usluga, što će implicirati brojne benefite u daljnjem poslovanju. Povećanjem plata ne bi se postiglo gotovo ništa.

  13
  6

Ostavite komentar

*

code