Institut Igalo temelj razvoja zdravstvenog turizma: Uskoro Strategija razvoja ove oblasti

Institut Igalo temelj razvoja zdravstvenog turizma: Uskoro Strategija razvoja ove oblasti

1
Podijeli

Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma Privredne komore Crne Gore dao je punu podršku nastojanjima Ministarstva održivog razvoja i turizma, te Ministarstva zdravlja, da se izradi Strategija razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori.

U radu Odbora, osim privrednika učestvovali su potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, rukovodilac Službe za pravne i opšte poslove ove asocijacije Mitar Bajčeta, kao i generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu, Ćazim Hodžić, te medicinska direktorica Instituta Igalo, dr Marina Delić.

Picerija i restoran

Ona je kazala da djelatnici zdravstvenog turizma već deceniju aktivno iniciraju izradu strategije, a naročito u posljednje tri godine kroz klaster. Prema riječima dr Delić, Crna Gora ima sve predispozicije za razvoj ovog vida turizma, a Institut Igalo je pokazao kako se u ovoj oblasti može biti uspješan. To iskustvo treba da bude temelj razvoja ovog vida turizma, smatra ona.

Iz Odbora sugerišu i da prilikom izrade Strategije treba ujednačiti zakonske regulative i utvrditi jasnu podjelu nadležnosti, kako bi se stvorili preduslovi za jači i brži razvoj ove grane i doprinijelo kreiranju novih radnih mjesta. Članovi Odbora su zatražili da se u radnu grupu za izradu ovog dokumenta uključe predstavnici Koordinacionog odbora.

Usvojen je Program koordinacionog odbora za 2018. godinu, raspravljano o projektnom zadatku izrade Strategije, kao i o unapređenju regionalne saradnje u turizmu.

Ćazim Hodžić je kazao da će za izradu strategije biti izdvojeno 50.000 eura, te da je u martu ove godine planirano raspisivanje međunarodnog tendera na kojem će biti odabrani nosioci tog posla.

Tehnička sekretarka Klastera zdravstvenog turizma, Sandra Bojanić, predstavila je projektni zadatak izrade Strategije u kojem je ovaj vid turizma prepoznat kao prioritetan potencijal razvoja cjelokupne grane.

Strategija će se raditi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Privrednom komorom, Agencijom za zaštitu životne sredine, NTO, turističkom privredom, zdravstvenim ustanovama.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code