INSTITUT ZA BIOLOGIJU MORA OBILJEŽIO 52. ROĐENDAN

INSTITUT ZA BIOLOGIJU MORA OBILJEŽIO 52. ROĐENDAN

177
0
Podijeli

Pod sloganom “Sačuvajmo obalu i more Boke Kotorske” , sadnjom magnolije i masline, kao i simboličnim spuštanjem cvijeća u Bokokotorski zaliv, u Kotoru je obilježeno 52 godine postojanja Instituta za biologiju mora.

 

Osnovna djelatnost Instituta je razvoj naučno-istraživačkog rada iz oblasti biologije mora, okeanografije, morskog ribarstva, neurobiologije. Tokom više od pet decenija rada, Institut je uspješno obavljao sve aktivnosti u istraživanju i zaštiti mora, o čemu svjedoče i postignuti rezultati, kaže za Radio Jadran v.d. direktor, dr Zoran Kljajić. Ekspertski tim Instituta trenutno radi na tri evropska projekta.
* U naučnom smislu Institut danas stoji vrlo dobro. Trenutno je u njemu zaposleno 14 doktora nauka, od čega je 12 mladih, koji se po završetku doktorskih studija prijavljuju da rade evropske projekte i to vrlo uspješno ostvaruju.
Projekti su veoma važni za naučne radnike Instituta s obzirom da iz njih crpe neophodne podatke za budući rad, i pisanje naučnih radova, na osnovu kojih je izdata i 26. publikacija “Studija marine”. Kljajić naglašava da s obzirom na krizu sve manje novca pristiže za projekte, ali ipak uspjevaju da srađuju sa evropskim institucijama.
– Jedan od projekata je BALMAS, koji se odnosi na ispitivanje balasnih voda brodova koji dolaze u naše vode. Drugi projekat odnosi se na očuvanje delfina i kornjača, i treći je HACCP ( Hasap ) – osnovan tako da pomogne u pravljenju procedura zaštite mora ukoliko dođe do izlivanja nafte – navodi dr Kljajić.
Institut je decenijama i značajan partner u brojnim međunarodnim istraživačkim projektima i zaštiti ovog dijela Jadrana. Realizacija naučno – istraživačkog rada obavlja se kroz terenski, laboratorijski i kabinetski rad. Sva istraživanja imaju i ekološki karakter, jer je Jadransko more kompleksan sistem, a Bokokotorski zaliv poseban fenomen. U prve istraživačke misije krenuo je i sa brodom “Nemirna”. U višedecenijskom radu, Institut je promijenio pet država, sedam oblika organizovanja, dvije zgrade, sada je u palati Radoničić u Dobroti. Zakoračio je u novi milenijum i postao naučno-istraživačka baza Univerziteta Crne Gore i Ministarstva nauke.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code