Početna Društvo INSTITUTU IGALO 25 l/s VODE IZ SUTORINSKOG POLJA

INSTITUTU IGALO 25 l/s VODE IZ SUTORINSKOG POLJA

0

institut_nasaSavjet za privatizaciju je dao saglasnost na odluku Odbora direktora Instituta “Simo Milošević” od 1. aprila prošle godine, da zaključe Ugovor o kupoprodaji vode za piće sa izvorišta Sutorinsko polje. Time je obezbijeđeno najmanje 25 litara u sekundi vode za potrebe ove firme. Ovim  je samo legalizovan projekat koji je u proteklih devet godina značio život za Institut, naročito u vrijeme restriukcija.

Institut Igalo i budvanski Hidromont Merkur će predloženim ugovorima regulisati međusobne obaveze koje se odnose na izgradnju novog rezervoara za vodu kapaciteta 500 metara kubnih sa pripadajućim cjevovodom, kontinuirano snadbijevanje Instituta vodom za piće sa izvorišta Sutorinsko polje, kao i kupovinu vodovodnog sistema Instituta Igalo, koji je Institut instalirao 2003. godine za korišćenje izvorišta Sutorinsko polje.

Merkur je još prije više od deset godina  dobio koncesije za istražne radove i tada je pronađeno izvoriše koje je značilo opstanak za Institut u vrijeme čestih restrikcija. Tada je, naime, lokalni Vodovod “ratovao” sa susjedima iz Konavala. Često su slavine u Novom bile suve, zbog neplaćenog duga za transport vode.

Zna se da je proizvod Instituta Igalo direktno vezan za kontinuirano snabdijevanje vodom, pa su tada uprkos protivljenju i opstrukcijama loklanog Vodovoda, u ovoj kući istrajali na  obezbjedjenju vode iz sopstvenih izvora. Dugo je trebalo da većinski vlasnik, a to je država da saglasnost na davno postavljeni zahjtjev Odbora direktora da se čitav projekat legalizuje.

Sada je konačno dato zeleno svijetlo da, kako Radio Jadran nezvanično saznaje, Institut redovno dobija najmanje 25 litara u sekundi vode, a da u periodima sa više kiše  ispomaže snabdievanje grada. No, sa tim se opet ne slažu u hercegnobskom JP “Vodovo i kanalizacija”. Naravno, žele da imaju monopol na isporuku vode. Direktor Zoran Šabanović tvrdi da Institut nema ni dozvolu niti sanitarnu zonu da bi koristio ovaj izvor.

Ipak, već desetak godina se na ne baš regiularan način on koristi, tako da je sada potrebno, kako saznajemo, napraviti malo konformniji tehnički sistem, koji će uz pomoć gradnje rezervoara, omogučiti da Institut ima više vode u vrijeme špiceva, večernjih tušitrana i sl. odnosno da ovom vodom snadijeva i Prvu fazu.

Treba precizirati dva Ugovora, kaže naš izvor: o kupovini vode, te o optimalizaciji  sistema i cijenama, koje zavise od količine vode i vremena za koje je prodaja ugovorena. Koncesija je data na 30 godina, ali se na svakih deset obnavlja, odnosno preispituje da li je koncesionar ispunio svoje obaveze.

Saznajemo i da je koncesija prenešena sa Hedromont Merkura AD na sestrinsku firmu “Merkur sistem” koja bi mogla biti izlaz za finansijski dio posla, jer je matična firma Hidromoont Merkur AD u blokadi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code