Institutu za biologiju mora još 153 hiljade eura za projekte zaštite mora...

Institutu za biologiju mora još 153 hiljade eura za projekte zaštite mora i malog obalnog ribolova

1089
0
Podijeli

Institut za biologiju mora iz Kotora osigurao je učešće u dva projekta koji će se realizovati u naredne dvije godine, a finansiraće se iz EU fondova, saopšteno je na II EUSAIR Forumu u Janjini, protekle sedmice.

U prvom ADRION pozivu, Institut za biologiju mora, kao partner, učestvovaće u okviru projekata ARIEL i HARMONIA.

Picerija i restoran

ARIEL predviđa promovisanje transnacionalne mreže za mali obalni ribolov i akvakulturu u Jadransko-jonskoj makroregiji,  čiji je lider partner Nacionalni istraživački centar – Institut za marinske nauke (CNR–ISMAR). Centar će sarađivati sa još osam partnerskih institucija: dva partnera iz Italije (regija Marche i regija Sicilija), zatim dva iz Hrvatske (Institut za oceanografiju i ribarstvo (IZOR) i Javna ustanova RERA S.D. (RERA), dva iz Crne Gore (Institut za biologiju mora (IBMK) Univerziteta Crne Gore i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR)), kao i dva iz Grčke (Helenski centar za istraživanje mora (HCMR) i regija Zapadna Grčka).     Ukupni predviđeni budžet projekta je 1,5 miliona eura od čega je Institutu za biologiju mora opredijeljeno oko 103.000 eura, kaže za Radio Jadran učesnica u projektu, Milica Mandić iz kotorskog Instituta.

“Cilj ovog projekta je uspostavljanje transnacionalne mreže između sektora visokog obrazovanja, odnosno akademsko istraživačkih centara, donosioca odluka, nadležnih ministarstava za sektor akvakulture i ribarstva, kao i svih proizvođača u akvakulturi, odnosno malih obalnih ribara”, kazala je Mandić.

Ona navodi da će se prvo  raditi analiza postojećih podataka svih institucija koje su uključene u projekat, podataka iz oblasti malog obalnog ribolova. Takođe i uporedni presjeci stanja u svim zemljama učesnicama, širenje rezultata svih  projekata vezanih za   distribuciju, vrste, mjesta iskrcaja, metodologije sakupljanja podataka o ribolovnim alatima koji se koriste u ADRION zoni, unaprjeđenje tehnologije uzgoja, zatim prostorno planiranje, zaštita biodiverziteta i analiza tržišta, dodala je naša sagovornica.

Cilj uporedne analize svih ovih podataka je procjena i očuvanje resursa na državnom i regionalnom nivou i identifikacija “prijetnji” po ova dva privredna sektora.

“Važna aktivnost ovog projekta jeste inicijativa za povezivanje ribara malog obalnog ribolova i proizvođača u akvakulturi zemalja učesnica, u tzv. sea food klastere, odnosno klastere proizvođača hrane, radi razmjene znanja, iskustava, umrežavanja i eventualnog apliciranja za zajedničke projekte. Jer, suština, odnosno baza projektne aplikacije i poziva na osnovu koga je sve finansirano jeste strategija plavog rasta. Njen cilj je smanjenje uticaja na životnu sredinu i povećanje saradnje između privrednog sektora, sektora visokog obrazovanja do ministarstava”, zaključila je Mandić.

Projekat bi trebalo da doprinese iskorišćavanju potencijala evropskih mora i obala radi povećanja radnih mjesta i ekonomskg rasta na održiv način. U planu je testiranje inovativnih ribolovnih alata malog privrednog ribolova koji imaju manji uticaj na ekosistem – imaju veću selektivnost u pogledu vrste i veličine ulova, smanjen uticaj na morska staništa, kao i alternativnih tehnologija u uzgoju školjki radi smanjenja uticaja akvakulture na morski ekosistem.

U projekat HarmoNIA – Usklađivanje i umrežavanje za procjenu zagađivača u Jonskom i Jadranskom moru uključeno je deset institucija, i to: iz Italije (Italijanski nacionalni institut za zaštitu i istraživanje životne sredine (ISPRA)), Grčke (Region zapadne Grčke (RWG) i Helenski centar za istraživanje mora (HCMR)), Slovenije (Nacionalni institute za biologiju (NIB), Slovenska agencija za zaštitu životne sredine (ARSO)), Hrvatske (Institut za oceanografiju i ribarstvo (IZOR) i Institut Ruđer Bošković (IRB)), Crne Gore (Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora (UoM – IMBK)) i Albanije (Poljoprivredni univerzitet Tirana (AUT)), kao i 4 pridružena partnera: Direktorat Ministarstva za ekonomski razvoj iz Italije, Opština Drač iz Albanije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma iz Crne Gore i Ministarstvo zaštite životne sredine i prirode iz Hrvatske.

Vodeći partner je Nacionalni institut za okeanografiju i eksperimentalnu geofiziku (OGS) iz Trsta. Projekat će trajati 22 mjeseca sa budžetom od 1,367.558,00 €, od čega predviđeni budžet za Institut za biologiju mora iznosi 50.000,00 eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code