Početna Kultura Internacionalni susret klapa „Skalinada“ uspješniji od lanjskog

Internacionalni susret klapa „Skalinada“ uspješniji od lanjskog

5

Na II Internacionalnom susretu klapa u Herceg Novom nastupili su sinoć pred brojnom publikom hercegnovska klapa Castelnuovo i klape Maris, Jadran, Bellezze, Bisernice Boke, Harmonija, Assa Voce, Incanto i kao specijalni gosti klape Kaše (Dubrovnik) i Contra (Split).

Program “Skalinade” je počeo defileom hercegnopvske Gradske muzike koja je između ostalog izvela kompoziciju “Ima jedan grad na moru”, klape “Bokelji” u aranžmanu Martina Vuksanović, koji je bio poklon Glazbeno prosvjetnog društva Tivat novskoj Gradskoj muzici povodom jubileja, 130 godina postojanja.

Predsjednik Organizacionog odbora Lazar Seferović, osnivač i više decenija rukovodilac klape Bokelji čiju tradiciju nastavlja Castel Nuovo, pohvalio je oživljavanje tradicije klapskog pjevanja u Herceg Novom i zahvalio članovima Organizacionog odbora (Jovanka Veljović, Dušan Milinović, Dušan Duje Tadić i Milutin Govedarica) ali i Opštini i TO koji su podržali ovu manifestaciju
Skalinadu je otvorila odbornica u SO Herceg Novi, Tamara Vujović istakavši da je raduju ovakvi programi kojim se njeguje bokeška tradicija i primorski duh, a posebno u svjetlu činjenice da je klapsko pjevanje označeno kao dio svjetske kulture i Unesko-ve liste nematerijalne svjetske baštine.

U ime pokrovitelja, gradske Turističke organizacije Ana Stanišić je podsjetila da zahvaljujući Turističkoj organizaciji jutra u Herceg Novom već drugu godinu počinju klapskom pjesmom i nastupima grupe Castel Nuovo. Ona je drugu Skalinadu ocijenila znatno uspješnijom od prošlogodišnje.

Tročasovni program završen je zajedničkim nastupom Splićana koji su imali polučasovni koncert, dijela članova ostalih klapa, ali i publike koja im se pridružila pjevajući numere Vilo moja i Sve je ona meni.

Sve obećava da će sljedeći susret iduće godine biti brojniji i kavlitetniji.

Mislav Biočina iz Klapa Contra kaže da im je čast što su bili dio klapskog susreta u Herceg Novom.

– Organizator je tražio pola sata programa, a mi to ne možemo. Produžili smo, neka ljudi uživaju i pamte nas po dobrom nastupu. Ovo ćemo i mi pamtiti po svemu, prvi put smo u Herceg Novom i nosimo izuzetno pozitivne utiske – poručio je član splitske klape Contra.

5 Komentari

 1. Po meni do sada najlošije organizovan festival i to internacionalni.Pozornica loše postavljena,čak nije ni trebala nego na skale kao i do sada koje su Bogom dane za to.Cijeli trg ostaje za publiku bilo da stoji ili sjedi.Ako je to internacionalni festival onda treba više poštovanja i za publiku i za učesnike.Za klape svaka čast,organizacija Nula.

  3
  3
 2. Ispratio sam ovaj dogadjaj i zadovoljan mogu reć da dugo vremena nisam vidio više novljana na istom mjestu do te večeri i bio sam ponosan na svoj grad. Svi smo uglas pjevali sa klapama do kraja. Vratiše me dubrovčani na tren u sretno vrijeme moje mladosti, u vrijeme kada je moj Novi bio na tronu jadranskog turizma. Sve klape su bile sjajne, a na kraju koncert za pamćenje. Govor dragog mog profesora Laza me je dirnuo u srce novljansko. Samo naprijed sa ovom idejom, da još bude bolje dogodine, organizatorima svaka cast, postavili su zadatak novskim manifestacijama.

  8
  2
 3. Mislim da je ovo bilo lose promovisano, nigdje ni jednog plakata u gradu a da ne pominjemo Rivijeru koja se stalno zaboravlja.Nemaju svi internet.Za klape sve pohvale a za organizatore predlog da iduće godine nastup klapa bude na Ljetnoj pozornici .

  11
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code