Početna Kultura Internacionalni susret klapa „Skalinada“ uspješniji od lanjskog

Internacionalni susret klapa „Skalinada“ uspješniji od lanjskog

5

Na II Internacionalnom susretu klapa u Herceg Novom nastupili su sinoć pred brojnom publikom hercegnovska klapa Castelnuovo i klape Maris, Jadran, Bellezze, Bisernice Boke, Harmonija, Assa Voce, Incanto i kao specijalni gosti klape Kaše (Dubrovnik) i Contra (Split).

Program “Skalinade” je počeo defileom hercegnopvske Gradske muzike koja je između ostalog izvela kompoziciju “Ima jedan grad na moru”, klape “Bokelji” u aranžmanu Martina Vuksanović, koji je bio poklon Glazbeno prosvjetnog društva Tivat novskoj Gradskoj muzici povodom jubileja, 130 godina postojanja.

Predsjednik Organizacionog odbora Lazar Seferović, osnivač i više decenija rukovodilac klape Bokelji čiju tradiciju nastavlja Castel Nuovo, pohvalio je oživljavanje tradicije klapskog pjevanja u Herceg Novom i zahvalio članovima Organizacionog odbora (Jovanka Veljović, Dušan Milinović, Dušan Duje Tadić i Milutin Govedarica) ali i Opštini i TO koji su podržali ovu manifestaciju
Skalinadu je otvorila odbornica u SO Herceg Novi, Tamara Vujović istakavši da je raduju ovakvi programi kojim se njeguje bokeška tradicija i primorski duh, a posebno u svjetlu činjenice da je klapsko pjevanje označeno kao dio svjetske kulture i Unesko-ve liste nematerijalne svjetske baštine.

U ime pokrovitelja, gradske Turističke organizacije Ana Stanišić je podsjetila da zahvaljujući Turističkoj organizaciji jutra u Herceg Novom već drugu godinu počinju klapskom pjesmom i nastupima grupe Castel Nuovo. Ona je drugu Skalinadu ocijenila znatno uspješnijom od prošlogodišnje.

Tročasovni program završen je zajedničkim nastupom Splićana koji su imali polučasovni koncert, dijela članova ostalih klapa, ali i publike koja im se pridružila pjevajući numere Vilo moja i Sve je ona meni.

Sve obećava da će sljedeći susret iduće godine biti brojniji i kavlitetniji.

Mislav Biočina iz Klapa Contra kaže da im je čast što su bili dio klapskog susreta u Herceg Novom.

– Organizator je tražio pola sata programa, a mi to ne možemo. Produžili smo, neka ljudi uživaju i pamte nas po dobrom nastupu. Ovo ćemo i mi pamtiti po svemu, prvi put smo u Herceg Novom i nosimo izuzetno pozitivne utiske – poručio je član splitske klape Contra.

5 Komentari

  1. Po meni do sada najlošije organizovan festival i to internacionalni.Pozornica loše postavljena,čak nije ni trebala nego na skale kao i do sada koje su Bogom dane za to.Cijeli trg ostaje za publiku bilo da stoji ili sjedi.Ako je to internacionalni festival onda treba više poštovanja i za publiku i za učesnike.Za klape svaka čast,organizacija Nula.

  2. Ispratio sam ovaj dogadjaj i zadovoljan mogu reć da dugo vremena nisam vidio više novljana na istom mjestu do te večeri i bio sam ponosan na svoj grad. Svi smo uglas pjevali sa klapama do kraja. Vratiše me dubrovčani na tren u sretno vrijeme moje mladosti, u vrijeme kada je moj Novi bio na tronu jadranskog turizma. Sve klape su bile sjajne, a na kraju koncert za pamćenje. Govor dragog mog profesora Laza me je dirnuo u srce novljansko. Samo naprijed sa ovom idejom, da još bude bolje dogodine, organizatorima svaka cast, postavili su zadatak novskim manifestacijama.

  3. Mislim da je ovo bilo lose promovisano, nigdje ni jednog plakata u gradu a da ne pominjemo Rivijeru koja se stalno zaboravlja.Nemaju svi internet.Za klape sve pohvale a za organizatore predlog da iduće godine nastup klapa bude na Ljetnoj pozornici .

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code