Početna Naslovna Intervju: Dr Miloš Bigović, predsjednik SO Herceg Novi nije odustao od ostavke

Intervju: Dr Miloš Bigović, predsjednik SO Herceg Novi nije odustao od ostavke

18

Nije važan broj sjendica Skupštine opštine, već njihov kvalitet. Vlast i opozicija u lokalnom parlamentu u Herceg Novom položili su ispit zrelosti kada je riječ o komunikaciji i uvažavanju, a DPS je konstruktivna opozicija kakvu bi svi poželjeli. Ni jedan konstituent vladajuće koalcije neće nikada dovesti u pitanje njenu stabilnost. Ovo tvrdi predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi dr Miloš Bigović, u intervjuju za Radio Jadran, u kome objašnjava i zašto nije odustao od ostavke na tu funkciju.

Godina je počela i završila vanrednim zasjedanjem  Skupštine opštine u Herceg Novom. DPS je u januaru tražio vanredno zasjedanje zbog surlaša, a predsjednik Katić posljednjeg dana stare godine zbog usvajanja  PUP-a. U međuvremenu, nije bilo čestih sjednica lokalnog parlamenta, mada su sve zakazane u zakonskom roku. Šta to znači – da li autoritativnu izvršnu vlast, ili inertnost opozicije?

Prije svega dozvolite mi da se zahvalim Radio Jadranu na izuzetno korektnoj saradnji u ovoj, zalazećoj 2018. godini. Moram da iskažem izuzetno veliki stepen zadovoljsta načinom komunikacije, profesionalnošću i sveukupnim odnosom koji je Radio Jadran iskazao, ne prema predsjedniku Skupštine, već prema Skupštini, kao najvišem organu vlasti u Herceg Novom.

Što se tiče sporadičnih kritika na broj održanih sjednica, moram da kažem da su sve neutemeljene, iz prostog razloga što je Skupština opštine imala onoliko zasijedanja, koliko su to objektivne potrebe Herceg Novog zahtijevale. Mogli smo i po raznim pitanjima da zakazujemo sjednice Skupštine, ali smatrali smo da to nije potrebno, da nije potrebno trčati, kao što su trčali naši prethodici u skupštinskim sazivima. Mislim da smo veoma odmjereno, smireno i na jedan zreo način pristupili izvršavanju obaveza koje su nam građani povjerili na posljednjim lokalnim izborima.

Svaku vrstu kritike da je bio mali broj Skupština odbacujem i kao argument navodim da kvantitet nije toliko važan koliko je važan kvalitet, a svi koji su pratili rad Skupštine, siguran sam da su imali prilike da se uvjere da ni jedna ružna ili gruba riječ, ni jedan ekces nije napravljen na sjednicama. Zajedno smo pozicija i opozicija, položili test zrelosti, kada je riječ o načinu komunikacije i način međusobnog ophođenja i uvažavanja.

Prilično relaksirano vodite sjednice parlamenta, reklo bi se da su Vaši demokratski kapaciteti široki, no, da li je tako, ipak, znajući da u parlamentu imate u svakom momentu potrebnu većinu?

Odnos prema vođenju sjednice posljedica je mog ubjeđenja da svi odbornici, vlasti i opozicije, imaju isti cilj – da unaprijede stanje u gradu. Moj princip i maksima, koju poručujem svima, jeste da na Skupštini svako treba da dobije riječ, svako treba da govori o čemu želi i smatra da je važno za građane Herceg Novog. Nikada nisam ograničio nikoga u diskusiji i nikada to ne bih uradio. Skupština je mjesto gdje treba da se čuje glas svakoga. Da li to nekome smeta? Vjerovatno.

Davao sam riječ i prostor za diskusiju i poslije predsjednika Katića i kao svjedoka za to imate odbornika Andriju Radmana. Uvijek i svakome!

Ostaće zapamćeno da ste 16 tačaka dnevnog reda, na katolički Badnji dan, usvojili jednoglasno sa svih 18 glasova prisutnih odbornika vladajuće koalicije, baš bez ikakve rasprave. DPS je napustio zasjedanje okrivljujući vlast za vjersku netoleranciju i nepoštovanje. Nekako djeluje da je svima to dobro došlo kao izgovor, bez obzira što iz DPS-a trvrde da su imali što da kažu o rebalansu ovogodišnjeg i budžetu za narendu godinu, te drugim pitanjima, a iz vlasti da samo dignu ruku ne udubljujući se u suštinu? Što vi mislite?

Nije dobro što smo usvojili toliki broj tačaka bez veće diskusije, ali nismo mi krivi što su kolege iz DPS-a napustili tu sjednicu. Mislim da je njihovo napuštanje bilo neopravdano i javno sam i preko Vašeg radija i portala obrazložio zbog čega oni nemaju argumente niti su pozvani da kritikuju datum koji smo izabrali za održavanje sjednice. Ali svakako nije dobro u tako kratkom roku usvojiti toliki broj tačaka dnevnog reda. No, šta da se radi… to su objektivne okolnosti i tako su potrebe trenutka nametale.

Za razliku od Budve i Kotora, gdje su stalno torbulencije u vlasti koju čine skoro iste partije kao u Herceg Novom, u ovoj Opštini, bar javno, sve  djeluje stabilnije. Nedavno je Novska lista zatalasala prozivajući kadrove DF-a za nerad i pritiske… Sve se brzo izgladilo i nijesu ugrozili koaliciju. Ipak, kakvi su odnosi u vladajućoj koaliciji poslije toga?

Odnosi su izuzetno dobri, ne samo unutar koalicije. Odnosi između pozicije i opozicije su izuzetno kvalitetni. Mogu da kažem da je do sada opozicija, a tu mislim na DPS, izuzetno korektno i konstruktivno obavljala svoj posao i mogu slobodno da kažem da bih svima poželio da ima takvu opoziciju. Odnosi unutar koalicije su izuzetno dobri. Nemamo nekih značajnih spornih pitanja. Da li ima pojedinačnih gledišta, kako bi neke stvari trebalo rješavati? Ima i dobro je da ih ima, jer iz svake nesuglasice lokalna samouprava i lokalna vlast ide naprijed. Izvlačimo odgovarajuće pouke. Volio bih posebno da istaknem da sigurno u predstojećem periodu nikakvih turbulencija i ugrožavanja lokalne vlasti neće biti. Ni jedan konstituent lokalne vlasti nikada neće dovesti u pitanje stabilnost koalicije, a da li će biti nekih međusobnih različitih glediša i mišljenja po pojedinim pitanima, sigurno će biti.

Kakvi su odnosi u samom hercegnvskom DF-u gdje postoji, tzv. tvrđa i mekša struja?

Što se tiče struja, nisam specijalista. Struja ima, nije tajna, ali je saradnja na visokom nivou i uvijek će biti takva, dok god imamo zajednički cilj, a to je da doprinesemo razvoju Herceg Novog.

Koliko se neslaganja na relaciji Demokrate-DF u Podgorici odražavaju na koaliciju i odnose u njoj u Herceg Novom?

Vjerujte mi da ne znam šta se dešava na državnom nivou. Dometi mog političkog djelovanja završavaju se sa trajektom.

Negdje u martu prošle godine ste najavili ostavku na mjestu predsjednika Skupštine, zbog privatnih obaveza, čak i pomenuli da će umjesto Vas Skupštinu voditi Boris Seferović. Međutim, odustali ste, jer  partneri vladajuće koalicije nijesu to prihvatili, priprijetili su i napuštanjem tog saveza. Ostali ste predsjednik uz jedan uslov, da sredstva koja  vam pripadaju po osnovu zarade na mjesečnom nivou, u iznosu od 794,50 eura, donirate u humanitarne svrhe. Jeste li postali i kome donator?

Sva sredstva, kao što sam obećao, su donirana, a pojedinačno kome i na koji način uputio bih Vas na Sekretarijat za finansije, da Vam daju izvještaj kako su i kome mjesečno ta sredstva usmjeravana. Ono što sigurno mogu da potvrdim jeste da sam to svoje obećanje ispunio i da su ta sredstva ustupljena. Kome i kako o tome nisam odlučivao, već izvršna vlast. Ja sam samo donio odluku da se ta sredstva ustupe, a kome su ustupljena to morate da pitate izvršnu vlast, Sekretarijat za finansije i kabinet predsjednika Opštine. Što se tiče ostavke, nisam odustao, samo sam je odložio dok se ne postigne stabilnost koalicije do zadovoljavajućeg nivoa, da možemo biti sigurni da koalicija funkcioniše kako treba. Mislim da smo upravo sada dosegli taj stepen, da je koalicija u punom smislu stala na noge i pripremila teren da preostale dvije godine mandata odradi na kvalitetan način, da započne nekoliko krupnih projekata, prije svega autobusku stanicu. Vjerujem da će do kraja mandata taj cilj biti ostvaren. Podjestio bih, kada je riječ o autobuskoj stanici, sve zakonske i proceduralne pretpostavke su stečene da može da se radi glavni projekat i da se može raspisati tender za izvođenje radova.

Što vam je lična, a što želja kao funkcionera, predsjednika SO u Novoj 2019. godini?

– Svim građanima Herceg Novog želim puno zdravlja, puno porodične i lične sreće i uz jednu sugestiju da svi zajednički počnemo da mijenjamo mentalitetske navike. Jer ako se okrenemo prošlosti i vidimo godinu koja je za nama, vidjećemo da je bilo propusta, počevši od svih nas, kao pojedinaca, pa nakon toga i organa lokalne i državne uprave. Svi zajednički moramo da promjenimo, prije svega, lični stav, a nakon toga da sagledamo šta kao pojedinci možemo da uradimo kako bismo doprinijeli razvoju Herceg Novog. Nemam ličnu želju, osim da svi budemo zdravi.

18 Komentari

 1. dr. koji dao ostavku a ostaje i vodi sjednicu sa 20 tacaka i usvajaja se budzet za sat. dr. Bigo ovo je za ucenje u skolama. Mogao bi to biti predmet: gazda svog vremena. Predavati sa dr Bigom i g. PALMA.

  16
  10
 2. Ko o čemu, ovaj o ostavci. Valjda će tako cijeli mandat. Nemam uopšte namjeru da čitam ovaj galimatijas. Dosta mi je naslov pročitati.

  25
  7
 3. Drago mi je da opstina ima predsjednika skupstine kakav je Milos jer je jedan od rijetkih u opstini koji odgovara funkciji koju obavlja.
  Skolovan je, pametan i kvalitetan kadar kakav nam je i potreban.
  Nazalost, velika vecina je uskocila sa diplomom samo srednje a bogami i osnovne skole sto se da vidjeti po njihovom ponasanju i znanju.

  15
  30
  • Odlican komentar!
   Pola nacelnika je dilomiralo u Igalu, da ne pominjem neke iz viseg ranga, koji cak ni srednju njsu mogli zavrsiti u HN.

   13
   2
 4. Objektivno, Biga samo volontira u Opatiji. Predsjedavajući je SO jednom u tri mjeseca i to je to.Ne znamo prima li redovno platu i je li bilo što od donacije i kome.
  Očekujemo da svi tzv. LIDERI partija ili nosioci lista
  na izborima budu ravnopravno tretirani i daju intervjue Radiju Jadran iz pozicije i opozicije.

  13
  5
 5. vlast kao i svaka druga
  namjestaju se poslovi odbornicima posebno demokratama
  aljkavost projekata se prikriva izjavama
  nezvrsenost poslova se oprvdava bajkama
  i nikad se.promjenitk ćud nece ….
  fenomenalna postava cjele skupstine i vlasti i opozicije…
  svi do.jednog sa visokim skolama fakultetima.doktoratima sem 2 3 pojedinca sve glumci za.licni.interes…..balavurdija po mjestima precjednika i odboenika….ukratko mapet show

  30
  6
 6. Zadovoljstvo bi postojalo samo sa stavljenim crnim naoćarima za sunce i pod uslovom da se sjedi u skupštinskim klupama za dnevnicu.A svako imalo pametan može shvatiti kolika je procentualno iskazana istinitost izjava i ko od njih ima koristi, Toliko.

  23
  7
  • Ne uklapa se ona u ovaj nas novski DF, glava joj je u oblacima, misli da je pametnija od svih. I po misljenju vecine, ona je krivac za los rezultat DFa u Novom. Nije ona trebala bit nosilac liste. Trebao je to bit Seferović.

   18
   7
   • Rezultat u Novom nije bio los. Drugo je sto su oni u okviru njihove strategije pucali jos vise nego sto su znali da mogu. Da nije bilo nje Df bi imao 2 mandata. Simonida ce vjerovatno za PG kao poslanik a Seferovic nikada nece biti nosilac liste DFa. Mislim da jos dugo nece biti ni predsjednik odbora jer nema dobre odnose sa Pg i od stranke je napravio familijarnu organizaciju

    10
    8
   • Nije Simonida kriva za loš rezultat DFa nego upravo Seferović sa PP i ostalom užom i širom rodbinom. DF je uspio pokupiti glasove rodbine i onih koje su slagali da će ih zaposliti u opštinskim preduzećima. Realno, DF nema nikakvu moć i to će i pokazati sljedeći izbori na proljeće. NL ubrzano jača upravo na račun razočaranih glasača DFa i Demokrata

    8
    7
 7. Predsjednik skupštine tvrdi da ova vlast, za razliku od prethodnih vlasti, ne trči sa donošenjem odluka.
  Tačno, ali ako zaboravimo da i ona dnevni red sjednica stalno dopunjava.
  S druge strane, ako se ne žuri, zašto mali broj odluka ide na javne rasprave, zašto se ne objavljuju odgovori na primjedbe građana, i zašto se materijali dostavljaju tako kasno odbornicima da se ne mogu ni pročitati?

  27
  13

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code