Početna Društvo Investitori požurite, nema gradnje od 15. juna i na Luštici

Investitori požurite, nema gradnje od 15. juna i na Luštici

2

Zabrana izvođenja građevinskih radova u Herceg Novom, u I zoni tokom ljetnje turističke sezone, važiće i ove godine od 15. juna do 15. septembra, izuzev za investitore koji razvijaju projekte od važnosti za grad i državu, kojima se radovi odobravaju.

Dozvolu za radove tokom sezone do sada nije tražio nijedan investitor, mada se očekuje da, kao i ranijih godina, zahtjev upute Azmont investments, Lazure…

Novina od ove godine je zabrana izvođenja građevinskih radova na priobalnom dijelu Luštice i Rosa, za što su saglasnost dali i novski odbornici na sjednici krajem januara.

Naime, izmjenama Odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova u ljetnjem periodu, područje na poluostrvu Luštica u okviru sektora Morskog dobra, kao i prostor naselja Rose i ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula predloženi su da budu sastavni dio I zone Odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova u ljetnjem periodu. To je učinjeno na osnovu primjedbi mješatana i turista.

Podsjećamo, I zona obuhvata građevinsko zemljište uz more koje je sa kopnene strane definisano linijom koja prolazi od državne granice na rtu Kobila i ide ispod gornjeg Njivičkog puta do raskrsnice sa Jadranskom magistralom, dalje obuhvata prostor ispod Jadranske magistrale do mora i 300 m vazdušne linije iznad sjeverne strane  magistrale, sve do teritorijalne granice opštine Herceg Novi u Kamenarima.

Rješenjem koje donosi predsjednik Opštine, može se odobriti izvođenje građevinskih radova, ako je riječ o hitnim popravkama objekta i uređaja komunalne i ostale infrastrukture, nužnim radovima na popravci građevina kada zbog ošetećenja postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, o projektima od interesa za opštinu i državu, kao i u drugim izuzetno opravdanim slučajevima.

Kontrolu poštovanja Odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova u I zoni sporovodiće Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora. Eventualni počinioci prekršaja biće novčano sankcionisani i to pravno lice od 500 do 10.000 €, preduzetnik od 150 do 3.000 €, odgovorno lice u pravnom licu od 30 do 1.000 €, kao i fizičko lice u iznosu od 30 do 1.000 €.

U Crnoj Gori je u prvom kvartalu izdato 27 građevinskih dozvola i prijava radova, pokazaju podaci Monstata.

“Od ukupnog broja izdatih građevinskih dozvola i prijava radova, na građane se odnosi šest, a na preduzeća 21”, navodi se u saopštenju.

Ukoliko se posmatra ukupan broj stanova i njihova površina, prema izdatim prijavama radova u prvom kvartalu, predviđeno je građenje 97 stanova ukupne površine od 5,74 hiljada metara kvadratnih.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code