Irena Vučković: Finansije u Opštini Herceg Novi stabilne

Irena Vučković: Finansije u Opštini Herceg Novi stabilne

10
Podijeli

Irena VuckovicOpština Herceg Novi je tokom protekle godine uspjela da održi realan nivo finansijske stabilnosti, uprkos značajno manjoj naplati naknada za građevinsko zemljište, kao jednog od najbitnijih stavki budžetskih prihoda. Kako je za Radio Jadran kazala v.d. sekretarke za finansije, turizam i ekonomski razvoj, Irena Vučković, praktično cjelokupan iznos planiran rebalansom budžeta za 2015. godinu, koji je usvojila Skupština opštine Herceg-Novi, je realizovan.
– Ukupni prihodi u protekloj godini iznosili su oko 11,21 miliona eura, a najveće punjenje opštinske kase zabilježeno je kod poreza na imovinu, i to u iznosu od oko 3,66 miliona, što je 4,5 odsto više u odnosu na plan – ističe Irena Vučković.
Tokom prethodne godine ostvaren je rashod u iznosu od oko 11,15 miliona eura, pri čemu se najveći dio troškova odnosio na tekuće održavanje javne infrastrukture i druge izdatke predviđene operativnim dijelom budžeta.
– Neizmirene obaveze Opštine Herceg-Novi na kraju prethodne godine, uglavnom, su se odnosile na dobavljače, stranke i upravne odbore, odnosno Odbore direktora.
Opština Herceg-Novi je u 2015. godini uspjela da reprogramira i u potpunosti zatvori kredit kod NLB banke. S druge strane, ušli smo u kreditni aranžman u ukupnom iznosu od milion eura, za koji uredno isplaćujemo rate u skladu sa ugovorom preuzetim obavezama, pa je sada kreditno zaduženje Opštine znatno smanjeno – tvrdi Vučković.
Ona je tek odnedavno imenovana za v.d. sekretara za finansije, turizam i ekonomski razvoj, zato smatra da je preuranjeno da daje bilo kakve prognoze za predstojeću godinu, ali:
„Svakako da u tekućoj godini priželjkujemo ostvarenje prihoda u planiranom iznosu, što bi otvorilo prostor za nesmetano funkcionisanje i solidna investiciona ulaganja“ – zaključuje Irena Vučković.
Finansijska slika lokalne uprave će biti iskazana uskoro i kroz dokumenta koja će naći pred odbornicima na Skupštini opštine.

10 Komentari

  1. Ne uvodi se red ako se ne radi punih 11 dana pogotovo dok u gradu ništa ne funkcioniše i stalno je opravdanje ovi prije nas su krivi za sve. Gospodo prodje godina koji su rezultati? I za Mikasu šta misli pod neisplacivanjem zarada to je uvođenje reda? Čudan način rezonovanja valjda bi trebalo kao opština Budva da bude više mjeseci račun u blokadi a zaposleni budu istrenirani da ćute i ne primaju plate par mjeseci i to bi bio savršen red i poredak.

  2. Gospodji ji Ireni nemam sta da zamjerim, ali imam pitanje za nove eksperte i finansijske magove nove vlasti kako su uspeli da pošalju zaposlenike opštine na 11 dana van posla i dva velika praznika bez plata i zimnice koja se isplacivala sve ove godine uvjek dok oni nisu preuzeli vlast. Pretpostavljam da su novac potrošili na mega projekte i priče od kojih za sada nema ništa izgledno dok svi mi obični ljudi gledamo od čega se živi.

  3. BRAVO ZA IRENU,VRSNOG POZNAAOCA FINANSIJA,TO SVI ZNAJU,I JOŠ BOLJEG ČOVJEKA,KOJA RAZUMIJE OBIČNOG RADNIKA,KOJA JE TU U OKVIRU SVOJIH MOGUĆNOSTI UVJEK SPREMNA NA POMOĆ I RAZUMJEANJE.SVAKA ČAST IRENA.

Ostavite komentar

*

code