IRINA BOKOVA: URBANIZACIJA NE SMIJE NARUŠITI AUTENTIČNOST KOTORA

IRINA BOKOVA: URBANIZACIJA NE SMIJE NARUŠITI AUTENTIČNOST KOTORA

142
0
Podijeli

Foto: Skala radioU okviru zvanične posjete Crnoj Gori generalna direktorka UNESKO-a, Irina Bokova, kazala je u Kotoru da se nikako ne smije dozvoliti u lokalnoj upravi i državi narušavanje autentičnosti prostora urbanizacijom i prekomjernom gradnjom.

Posvećenost očuvanju materijalne i nematrijalne kulturne baštine, ali i pažljiv održivi razvoj živog grada Kotora, treba da im je prioritet.
Bokova je u Pomorskom muzeju Crne Gore razgovarala sa predsjednicom Kotora Marijom Ćatović o razvoju grada i očuvanju njegovih tradicionalnih vrijednosti. Ovo je njena prva posjeta Kotoru i dovoljna da se uvjeri u njegove i vrijednosti jednog od najljepših zaliva svijeta.
– Kotor je žrtva sopstvenog uspjeha, privlači brojne posjetioce, a to je i jedan od najvećih izazova, zato je razvijanje turizma, ali održivog, pravi put – poručila je Bokova.
U razgovorima je ispoljena i zabrinutost zbog teškog usklađivanja potreba razvoja grada i očuvanja njegove autentičnosti, budući da se moraju obezbijediti sve one usluge i servisi, posebno oni koji su vezani za infrastrukturu.
– U UNESKO-u smatarju da nema neposredne opasnosti od brisanja Kotora sa Unescove liste – ističe Bokova. Naći ravnotežu između modernih usluga i servisa i očuvanja univerzalne autentičnosti predstavlja izazov.
Bokova je najavila uskoro preporuke misije ICOMOS-a koja je nedavno posjetila Kotor. Lokalnoj samoupravi, za razrješenje razvojnih dilema poput zaobilanice oko Kotora. UNESCO podržava očuvanje baštine sa lokalnog, a ne centralnog nivoa, pa visoka gošća pozdravlja posvećenost i angažovanje lokalen uprave u Kotoru:
– Dobili smo podršku za sve što je potrebno građanima i turistima za infrastrukturu, jer Kotor nije mrtvi grad, on živi – prokomentarisala je predsjednica Kotora, Marija Ćatović, očekujući uskoro i izvještaj ICOMOS-a kako bi razvojni projekti krenuli, a baština ostala sačuvana.
U čast Irine Bokove Bokeljska mornarica 809. je odigrala tradicionalno kolo, na Pjaci od kina, uz pratnju Gradske muzike, a vice admiral Ilija Radović, uručio joj je povelju počasne članice Bokeljske mornarice. Bokova je tako prva žena kojoj je dodjeljeno ovo visoko priznanje.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code