Početna Turizam ŠIRUN – PLAVA RIBA BIJELOG MESA

ŠIRUN – PLAVA RIBA BIJELOG MESA

0

to-budvaTO Budve organizovaće u subotu Dan širuna. Ova manifestacija održaće se 47 put. Posjetioci će na 6 punktova, pored ribe, moći da degustiraju i pivo i vino.

Program počinje u 16.30 h defileom Gradske muzike Budve sa mažuretkma, a ove godine biće i program za najmlađe posjetioce, rekla nam je PR TO Budva, Aleksandra Petković.

 

“Dječiji program počinje od 15 h, u kojem učestvuje gimnastički klub, a najmlađi će moći da pogledaju i jednu predstavu. O zabavnom programu brinu klapa “Harmonija”, kulturno-umjetnički centar Stefan Mitrov Ljubiša, a za kraj – nastupaju čuveni “Trio Gušti”. Pored ovoga biće organizovane i sporstske igre tokom dana, uz degustaciju ribe, vina i piva. Petkovićka je dodala da su ove godine obezbijedili 1500 kg ribe, 1000 l vina i 500 l piva.

Iz TO Budve i ove godine obećavaju dobru zabavu i provod za sve koji dođu, s obzirom da je ovo manifestacija sa dugom tradicijom i već ima svoj renome. Očekuju oko 2000 posjetilaca.

sirun_slikaA kako je došlo do ove  ribarske fešte u Budvi? Ribari pričaju da su decenijama naraštaji živjeli od prodaje širuna. Ova riba se mrežama lovi na velikim dubinama i sve manje je, kažu, ima u Jadranskom moru. Lov je skup, a kilogram ne košta mnogo tri-četiri  eura. Širun je najbolji pečen, kada se preliva marinadom od ulja, petrusina i bijelog luka. Širun, negdje ga zovu i šnjur, ostao je „kralj“ među ribljim vrstama u ovm dijelu Jadrana.

Iz porodice je carangidae (gofov brat od strica), ali ima veze i sa licom. Mnogi ribari i danas za širun kažu da je plava, a drugi da je bijela riba. Zato je možda najbolje kompromisno reći da je to plava riba bijelog mesa. Ukus provjerite u subotu na Danu širuna u Budvi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code