ISKLJUČENA I OPAČICA, VODOVOD I EPCG PREGOVARAJU

ISKLJUČENA I OPAČICA, VODOVOD I EPCG PREGOVARAJU

149
0
Podijeli

U toku su intezivni pregovori između predstavnika hercegnovskog Vodovoda i EPCG, ali i lokalne samouprave na iznalaženju rješenja oko novonastale situacije sa vodosnabdijevanjem u Herceg Novom.

Rješenje je moguće u narednim danima.
Sa elektro mreže danas je isključena i Opačica u Zelenici, po nalogu EPCG, radi neizmirenih obaveza za struju Vodovoda i kanalizacije d.o.o, koji je preko 800.000 eura i nije plaćen već dvije godine.
Za stanovnike Herceg Novog od prošlog četvrtka, kada je isključena pumpna stanica Kula, ne prestaju nevolje sa vodosnabdijevanjem, zbog ovakvog represivnog načina izmirenja dugovanja. Sada su bez struje i pumpe Bajer 1 i 2, a nakon što je i isključena i Opačica u Zelenici, najviše problema imaju stanovnci viših zona koji, kako saznajemo, neće uopšte imati vode.
To je i razlog zašto iz Vodovoda ne mogu da daju restriktivni raspored vodosnabdijevanja.
I dok EPCG tvrdi da ima pravo da naplati potrošeno, te da su nudili razne modele za rješavanje problema, iz Vodovoda se pravdaju njihovim potraživanjima i sudskim sporovima koji traju u nedogled.
Između ”dvije vatre” našli su se i ispaštaju građani, koji ovo ničim nisu izazvali, s obzirom da su najredovnije platiše i struje i vode.
No, za sada niko od nadležnih nema konkretna, stabilna i odgvorna dugoročna rješenja.
Sve se svodi na „ad hok” djelovanja koja su trenutno umirujuća za građane, poput jutrošnjeg djeljenja vode iz cistjerni na Španjoli.
Potpuno je izostala moralna i profesionalna odgovornost prema građanima koji su “taoci” loše vođene organizacije rada i upravljanja u Vodovodu i kanalizaciji doo Herceg Novi.

Picerija i restoran

UKLJUČEN I CENTAR ZA ZAŠTITU POTROŠAČA
Najvjerovatnije u rješavanje problema sa vodosnabdijevanjem umješaće se i Centar za zaštitu potrošača, kako saznajemo sjutra ili najkasnije prekosjutra biće sazvana press konferencije, povodom ove odluke EPCG.
– Mi smo već uputili tri pisma predsjedniku opštine Dejanu Mandiću, vršiocu dužnosti direktora Vodovda Zoranu Šabanoviću i EPGC, kaže za Radio Jadran direktorica CEZAP-a, Olga Nikčević.
– Zaista je ovo nečuven potez iz EPCG, iako oni tvrdi da imaju zakonske osnove za ovakav način namirenja duga i upoznati smo da su to već radili i u drugim opštinama – rekla je Nikčevićka.
Ona je istakla da će u toku nekoliko narednih sati odlučiti sa advokatom CEZAP-a o daljnjim koracima, te da se jasno mora utvrditi da li građani zbog isključenja pumpnih stanica nemju uopšte vode, ili je povremno dobijaju.
– Velika je razlika da li je imaju malo ili ni malo, mada bez obzira na to, situacija je veoma alarmantna – zaključila je Nikčevićka.
Na njenu urgenciju odgvorio je v.d. direktor Zoran Šbanović rekavši da rješenje ima i može dati Vlada Crne Gore, te je uputio da i njima pošalje dopis.
On je, kako stoji u pismu, naveo da je upravo Vlada privatizacijom vojnih objekta ostavila neizmiren račun za vodu od 300.000 eura, te da uprkos sudskoj presudi koja nalaže plaćanje duga, to nije učinjeno.
Isto tako privatizacijom HTP Boka, Vlada dovodi investitora koji ni po kojem osnovu ne ispunjava svoje obaveze i ostaje dužan za vodu 600.000 eura, a svi se sudski procesi kako bi se taj dug namirio prolongiraju i otežu – kaže Šabanović.
Tako po njemu proizilazi da su sve neredovne platiše pod zaštitom Vlade Crne Gore i pravosudnih organa ove države, a Vodovod treba da snosi troškove njihove potrošnje vode, što dovodi do toga da ne može da namiri dugovana i time nanosi direktnu štetu građanima Herceg Novog – navodi Šabanović.
Ne ulazeći u vjerodostojnost ovakvih opaski Zorana Šabanovića, opet ostaje pitanje, gdje je novac od mjesečne naplate Vodovda za domaćinstva, kao i od ostalih privrednih preuzeća koja su redovna u izmirivanju računa. Kao i gdje je novac za plate radnicma koji su posljednje primanje odbili za april 2013. godine?
Zašto do sada nije potpisan ugovor sa EPCG za izmirenje duga s obzirom da problem postoji od 2012. godine?

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code