Početna Ekonomija Isplovio “Lady Nurgul” s gritom

Isplovio “Lady Nurgul” s gritom

2

Brod Lady Nurgul turskog brodovlasnika pod panamskom zastavom, napustio je jutros vez bivšeg Brodogradilišta u Bijeloj, sa 4.253 tone opasnog grita. U Zelenici je radi carinske kontrole bio do 11.45 min, pa napustio zaliv i uputio se ka Španiji.

Sa ovim „utovarom“, francuska kompanija Vlago „oslobodila“ je do sada bivše Brodogradilište 26.600 tona opasnog grita, od ugovorom predviđenih 80 hiljada tona.

Šesti brod trebalo bi u Boku da stigne sljedeće nedjelje, a sredinom avgusta i sedmi. U Valgu ocjenjuju da su do sada uradili značajan dio posla, te da je količina izvezenog grita veliki poduhvat.

Opasni grit odvozi se za Sevilju, gdje se „lageruje“ u za to predviđen rudnik-deponiju za opasne materijale, uz kontrolisane uslove po najvišim standardima.

Ukupna količina zaostalog grita u bivšem Brodogradilištu iznosi 110 hiljada tona, od čega je 30 tona neopasnog koji će biti tretiran na licu mjesta. Odvoz grita iz Brodogradilišta počeo je 15. marta.

Ova ekološka crna tačka “nestaće” do juna 2020. godine, prema ugovoru o ”liječenju” 18 hektara tla u Bijeloj, koji je francuska kompanija Valgo potpisala sa Vladom.

Grit će u Španiji biti prerađen i moći će da se koristi za izgradnju auto-puteva, zgrada … Crna Gora nema mogućnosti za to, pa zagađeno zemljište izvozi.

Nakon što Valgo odveze sav grit iz Crne Gore slijedi ključni posao – remedijacija, odnosno liječenje tla. Čistiće goriva i ulja do četiri metra dubine.

2 Komentari

  1. “Francuska kompanija Vlago „oslobodila“ je do sada bivše Brodogradilište 26.600 tona opasnog grita”
    Interesuje me koliko brodova ukupno je sagradilo Brodogradiliste Bijela?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code