“Ispod mosta među stijenama” i među kapima kiše na Kanli Kuli

“Ispod mosta među stijenama” i među kapima kiše na Kanli Kuli

965
0
Podijeli

Sinoćnju premijernu projekciju na Kanli Kuli „Ispod mosta, među stijenama“ mladog crnogorskog reditelja  Pavla Simonovića, pratila je konfuzija zbog kiše, a onda i problema sa naponom struje, jer je došlo do kvara na dalekovodu nakon udara groma. Pauza od desetak minuta se činila kao vječnost, ali sve je, ipak, dobro prošlo. Publika je iznenađujeće dobro ispratila  film, istrajala i uz dugi aplauz nagradila protagoniste koji su zadovoljni.

filmski press ispod mosta

Riječ je o čisto žanrovskom krimi filmu, objasnili su Simonović, glumac Miloš Pejović i kooscenarosti  Sehad Čekić i Stefan Bošković. Reditelju Simonoviću je najveći izazov predstavljao rad sa glumcima:

Picerija i restoran

–  Radeći na filmu svjesno sam išao na tvrdu, sirovu sliku, sa malo osvjetljenja. Gotovo  99 odsto filma rađeno je sa „kamerom iz ruke“ .

Mladi, sve uspješniji glumac, Novljanin Miloš Pejović, je istakao da mu je izazov predstavljala dvostruka igra uloge koju je nosio u filmu.

Za scenaristu Čekića film je „između realnosti i introspektivne vizije“,  nastao iz pank energije, dok za Boškovića on „ide više na utrobu nego na racionalizaciju“.

Posljednje veče filmskog festivala  na Kanli Kuli

Pored dodjela nagrrara najboljim filmskim stavrocima 30.jubilarnog festivala u Herceg Novom,nekih iznenađena koje najavljuju organizatori, na Kanli Kuli će publika večeras moći da odgleda dva filma izvan konkurencije: “Život je truba” i “Chevalier”.

Komedija scenariste i reditelja Antonia Nuića,”Život je truba”  nastala je u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Britaniji.

Uloge: Bojan Navojec, Iva Babić, Mirela Brekalo, Zlatko Vitez, Ksenija Marinković, Filip Šovagović, Goran Navojec.

Film pršti humorom, optimizmom, muzičkim evergreenima i prvorazrednim glumačkim nastupima, dočarana nekim od najljepših zagrebačkih veduta prikazanim na našim platnima. Radi se o pomalo ironičnom, ali više od svega saosjećajnom pogledu na ljudsku potrebu za stvaranjem problema, ali i o vještini kojom te probleme rješavamo

Uslijediće projekcija ”Chevalier”, još jedne komedije koja nam dolazi iz Grčke. Režija: Athina Rachel Tsangari. Scenario: Efthymis Filippou, Athina Rachel Tsangari. Uloge: Vangelis Mourikis, Nikos Orphanos, Yorgos Pirpassopoulos, Giannis Drakopoulos, Kostas Filippoglou, Yiorgos Kendros, Panos Koronis, Makis Papadimitriou, Sakis Rouvas.

U sredini Egejskog mora, šest ljudi je na luksuznoj jahti na pecanju i    odlučuju da igraju igru. Tokom ove igre stvari će se upoređivati. Stvari će se mjeriti. Pjesme će biti zaklane, a krv će se testirati. Prijatelji će postati rival i rivali će postati gladni. Ali na kraju putovanja, kada je igra završena, čovjek koji pobijedi će biti kum i nosiće na malom prstu pobjednički prsten: Chevalier.

Forte Mare: “Like Crazy” i “Dancer”

Na Forte Mare u selekciji pobjednika evropskih i svjetskih festivala dva filma. Prvi je italijansko-francuska drama “Like Crazy” u 21 h. Režija: Paolo Virzì. Scenario: Francesca Archibugi, Paolo Virzì.

Uloge: Micaela Ramazzotti, Valeria Bruni Tedeschi, Valentina Carnelutti, Tommaso Ragno, Bob Messini, Bobo Rondelli, Anna Galiena, Emanuele Barresi.

Priča počinje na psihijatrijskoj klinici u Toskani gdje se rađa prijateljstvo između Beatrice i Donatelle. Tokom obrazovnog radnogprograma izvan klinike, ukazuje im se prilika za bijeg. Tako počinje put pun avantura koje će promijeniti njihove živote.

Drugi je francusko-belgijski film “Dancer” , rediteljke  Stéphanie Di Giusto, koja je i jedna od scenarista uz Giovanni Lista i Sarah Thibau.

Uloge: Soko, Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry, Lily-Rose Depp, François Damiens. Loïe Fuller je bila počasni član čuvenog francuskog Kabarea Folies Bergères na prelazu u 20. vijek i inspiracija za Toulouse-Lautrec i braću Lumier. Film se bavi njenim komplikovanim odnosom sa štićenikom i rivalom Isadora Duncan.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code