Ispunjena želja Svetog Leopolda: U molitvi, ljubavi i zajedništvu pravoslavci i katolici

Ispunjena želja Svetog Leopolda: U molitvi, ljubavi i zajedništvu pravoslavci i katolici

16
Podijeli

Pred relikvijom Svetog Leopolda Bogdana Mandića, u parku Boka, u Herceg Novom, pred čijim duhovnim značajem i veličinom sve naše ljudske riječi blijede, organizovano je euharistijsko slavlje, koga je predvodio monsinjor dr Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski.

Svima nam je poznato koliko je Svetog Leopolda boljela rana razdjeljenosti Hristove crkve i podjele između Istoka i Zapada. Polazeći od svog djetinjstva i doživljaja rane koju je osjećao i u svom rodnom gradu, čitav život je žarko molio i posvetio se Hristovoj želji da svi mi budemo jedno, podsjetio je pored ostalog, nadbiskup Barišić:

Picerija i restoran

– Kako se nije mogao cjelovitije i potpunije posvetiti ekumenizmu na terenu, kako i sam reče, za njega je Istok bila svaka osoba. Doista, svako od nas danas jest jedna rastrganost i podjeljenost. U sebi smo i Istok i Zapad, a ponekad i Jug i Sjever. Nije li iz ovog Leopoldovog pogleda na naš život potrebno svakom od nas doživjeti najprije u sebi, po sakrementu pomirenja, ekumenizam, cjelovitost identiteta i osobnost kako bismo mogli biti pažljivi i otvoreni, dijaloški i ekumenski raspoloženi prema drugima i različitima? – zapitao je splitsko-makarski nadbiskup.

Naglašavajući da se ostvarila Leopoldova i naša želja, da bude među nama i sa nama, metropolit Barišić je podsjetio da je povezanost s Leopoldom i njegova s nama toliko bila jaka, da je radije prihvatio biti zatvoren u koncentracioni logor, nego se odreći svoga identiteta i naroda, rekaviši:

– “Ne, krv nije voda. Krv se ne može izdati”. Ne samo da smo povezani rodom i krvlju, već nas i milost Božija ujedinjuje. Leopoldova nebeska i zemaljska prisutnost u našoj sredini danas nam progovara: “Bog je u Hristu svijet sa sobom pomirio i u nas položio riječ pomirenja”. Kao Hristov poslanik, Bog vas i po meni nagovara i umjesto Hrista, zaklinjem: “Dajte, pomirite se s Bogom. Za vaš bračni, porodični i društveni život, nužno je potrebno iskustvo radosti i milosrđa Božijeg. Samo s Bogom možemo humanizovati društvo i svijet. Samo s Bogom možemo biti braća i sestre, jer nam je zajednički Bog otac ”. Ovo su njegove riječi, koje nam šapuće u tišini našega srca – kazao je nadbiskup Barišić.

On je poželio vjernicima i prisutnima da ih Leopoldovo milosrđe preporodi i učini ljudima, hrišćanima, koji znaju pitati i darivati oproštenje.

– Veleposlaniče Božijeg milosrđa i naš ambasadore, niko nas danas toliko široko i trajno ne predstavlja na zemlji kao ti. Po tebi smo poznati u svim narodima i na svim kontinentima. Štaviše, naš predstavniče i zagovorniče na nebesima, tebe molimo, da nam pomogneš otkriti i iskusiti snagu Božijeg milosrđa, koje je jedino sposobno darovati nam istinski i potpuni život i suživot u dijalogu i ekumenizmu, miru i zajedništvu, radosti i ljubavi. Sveti Leopolde, moli za rodni grad Herceg Novi, za zaliv svetaca, za jedinstvo hrišćana Istoka i Zapada, za sve nas i za čitav svijet. Amin – završio je propovijed nadbiskup dr Marin Barišić.

Među gostima i izaslanik mitropolita crnogorsko primorskog

Misnom slavlju prethodilo je i obraćanje kotorskog biskupa, monsinjora Ilije Jnajića. On je kazao da je Sveti Leopold danas okupio sve ljubavlju i zajedništvom:

– Hodočasnoci iz dalekih krajeva i domaći vjernici, katolici i pravoslavci, svi smo okupljeni u zajedništvu, kako bismo slavili Boga, koji je divan u svetima svojima i iskazali svoje štovanje Svetom Leopoldu, koji je zajedništvu posvetio čitav svoj redovnički i svećenićki život. Želio je da danas svi naučimo nasljedovati njegovu samozatajnost i skromnost, poniznost- kazao je biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić.

Biskup Janjić je srdačnu dobrodošlicu uputio hodočasnicima iz Zagreba, Splita, Dugopolja, Komiša, Zakušca, Dubrovnika, Konavala, Komina, Mostara, Maglaja, Sarajeva, Unca, Bune, Travnika, Viteza, Žepča , Tomislavgrada, Livna, Dragunje, Paladinića i Dubrave, te hodočasnika iz Bara, Podgorice, te svih župa kotorske Biskupije.

– Veselim se što su juče i danas sa nama zajedno u molitivi bili brojni vjernici pravoslavne crkve, a srdačnu dobrodošlicu iskazujem izaslaniku metropolita crnogorsko-primorskog. Dobrodošlicu iskazujem svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, redovničkim provincijalima i provincijalnim glavaricama, te osobitio kapucinima iz Padove i volonterima koji su došli u pratnji. Dobrodošlicu upućujem braći u Biskupstvu, koji sa nama danas dijele radost i upućuju prošnje za vjernike svojih mjesnih crkava – kazao je biskup Janjić.

Dobrodošlicu je s radošću uputio i predstavnicima vlasti i države, predstavnicima kulturnih i društvenih institucija, građanskih udruga i društava, te predstavnicima medija i na njihov rad “zazivam blagoslov Svetoga Leopolda Bogdana Mandića”, naglasio je monsinjor Janjić.

– Zahvalan sam što su među nama i predstavnici lokalne vlasti, kao i članovi gradskog organizacionog odbora, koji su sa gradskim i civilnim službama, policijom i svim djelatnicima u sigurnosnom sektoru, kao i kulturnim institucijama ovoga grada dali svesrdnu podršku i nemjerljiv doprinos kako bi se ovaj veličanstveni događaj danas mogao ostvariti – poručio je biskup kotorski.
U procesijii je donijeta i nova slika Svetog Leopolda koja je rađena za ovu svečanu priliku i koja će ukrašavati kotorsku katedralu, kao i svijeća, koja je izrađena prilikom beatifiakcije Sv. Leopolda, fotografija koja je napravljena sedam dana prije njegove smrti, kao i drugi vrijedni predmeti.

Hrišćani puni emocija

Brojni hodočasnici iz crnogorskih i gradova regiona, osjetili su svetost, koja kako kažu, samo jednom u životu biva. Poštovanje Svetom Leopoldu iskazali su i brojni Novljani, katolici i pravoslavci.

– Ovo je veličanstven događaj. O ovome sam i prije 15 godina javno govorio da naš svetac Sv Leopold jednog dana dođe u svoj rodni Herceg Novi i da ga ponovo ispratimo. Za Herceg Novi ovo puno znači u svakom smislu , pa i za turizam, jer poslije zdravstvenog, vjerski turizam u svijetu je najrazvijeniji – kazao nam je filatelista Tomo Katurić.

Grupa vjernika stigla je iz obližnjeg Tivta, obradovana dolaskom relikvije:

– Poslije toliko godina se ovaj grad i Boka odužuju svom sinu koji ih je proslavio u cijelom svijetu. Drago nam je i što je park dobio naziv Svetog Leopolda. On to odavno zaslušuje.
Vjernik iz Dobrote, ističe takođe da je ovo jedinsten događaj, lijep dan i svetac koji donosi veliku simboliku i budi duhovnost u nama:

– Riječ suživot je malo patetična. To su fraze za druge ljude. Mi ovdje živimo zajedno i svi treba da se volimo. Milsim da je važnije reći “Mir Božiji”.

– Među svetiteljima nema nacionalne pripadnosti. Oni su univerzalni, oni su svačiji, za one koji vjeruju. A Sveti Leopold je rođeni i najznamenitiji Novljanin – riječi su jednog od brojnih Kotorana.

16 Komentari

 1. Vecina katolickih svetaca u Boki su CRNOGORCI ILI SRBI. NE HRVATI!!! Razdvojte nacionalizam od vjere, nije ovo “ZALIV HRVATSKIH SVETACA”. Ovo je zaliv pravoslavnih i katolickih (ili hriscanskih) svetaca i tu nema mjesta nacionalizmu.

  6
  4
 2. Što reći nego svaka čast Herceg Novi na organizaciji i prijemu hodočasnika.Sve je bilo na najvišem levelu.Bravo susjedi !Leopold Mandić nas veže i spaja !

  21
  2
 3. Za Ledinca i njemu slicne jadnike.Ne podmecite i ne sirite nacionalizam.Niko od poglavara katolickih na misama dva dana nije izrekao niti jednu uvredljivu rijec.Nadbiskup splitsko makarskii je za Boku u dva navrata kazao da je zaliv svetaca a NE hrvatskih svetaca.To je istina koju su culi svi prisutni i vjernici i nevjernici.Upravo su u duhu misije Svetog Leopolda sirili bratsko zajednistvo napominjuci da su sveci svaciji.

  30
  4
  • Onda na “Sa Lovcena vila klice, dje si Dubrovnice” nema ko da se ljuti jer nigdje se ne pominje “Srpski”. Aj pomalo. A moze li “Spremte se, spremte se, silna ce borba da bude”? Ne pominju se cetnici pa moze proci. Tako moze Zaliv svetaca jer je samo za ovu priliku izbaceno “hrvatskih” u nazivu?

   5
   5
 4. Opet se vjernicima servira nacionalisticka politika. Monsinjor Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, nije moga a da ne uvuce hrvatsku pretenziju na Boku! “Zaliv svetaca” !!! Stalo slusam kako je Boka zaliv hrvatskih svetaca. Boka je crnogorski zaliv i tako ce i ostati. Sto mu to treba na ovako velicanstvenom dogadjaju? Hoce li vise prestati sa ovim, pa makar samo na jedan dan? Mislim da smo se danas pokazali kao odlicni domacini, a gosti iz Hrvatske da ubuduce vode racuna sta pricaju jer vrijedjaju vecinu novljana i bokelja sa ovakvim izjavama.

  32
  31
  • Da Boka Kotorska je nasilno propojena CG1945 odlukom Blaza Jovanovica i sistematski narseljavana ukidannjem ..koza..i laznom industrijalizacijom tj planskim naseljavanjem .Napravite posteni referendum pa cete vidjeti koliko je BOKELJA za CG ni pravoslavci ni katolici .

   28
   8
  • Boka jeste zaliv svetaca. To nije pitanje nacionalizma, nego cinjenica da Katolicka crkva u Boki ima desetak svojih svetaca od kojih su neki vise a neki manje poznati. Pravoslavna crkva takodje ima svoje svece koji su vezani za Boku na neki nacin.
   Propovjed nadbiskupa Barišića moze smetati samo duboko nagrizenim osobama koji u svemh vide ono sto zele vidjeti – sto se babi htilo, to joj se i snilo.

   16
   3
   • Vecina katolickih svetaca u Boki su CRNOGORCI ILI SRBI. NE HRVATI!!! Razdvojte nacionalizam od vjere, nije ovo “ZALIV HRVATSKIH SVETACA”. Ovo je zaliv pravoslavnih i katolickih (ili hriscanskih) svetaca i tu nema mjesta nacionalizmu.

  • Vecina katolickih svetaca u Boki su CRNOGORCI ILI SRBI. NE HRVATI!!! Razdvojte nacionalizam od vjere, nije ovo “ZALIV HRVATSKIH SVETACA”. Ovo je zaliv pravoslavnih i katolickih (ili hriscanskih) svetaca i tu nema mjesta nacionalizmu.

 5. E pa ja sam uvjeren da je Herceg-Novi sa svim institucijama u ovom konkretnom slučaju obavio svoj zadatak na vrhunskom nivou. Prisustvom sveštenih lica iz Srpske Pravoslavne Crkve samo je potvrđeno koja je to crkva u čitavom svjetu priznata od Katoličke Crkve. Mihaila nije bilo na spisku.

  45
  16

Ostavite komentar

*

code