ISTA DOKUMENTA I STANDARDI ZA SVE DNEVNE CENTRE U CRNOJ GORI

ISTA DOKUMENTA I STANDARDI ZA SVE DNEVNE CENTRE U CRNOJ GORI

74
0
Podijeli

dnevni-centarZbog različitog spektra usluga koje nude u crnogorskim Dnevnim centrima neophodno je formirati obrasce po kojima će sve usluge u njima, zajedno sa aktivnostima – biti iste. Direkorka Dnevnog centra iz Herceg Noovg, Dragica Kosić, kaže nam da dogovor o tome treba da bude postignut na dvodnevnom sastanku direkora ovih ustanova u Pljevljima.
“U toku je izrada standarda za Dnevne centre i izrada nacrta novog Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, sa kojim naša podzakonska akta i pravilnici moraju biti usklađeni. S druge strane, ovakvi sastanci su jako važni i zbog razmjene međusobnih iskustava direktora Centara, da bismo usaglasili ono što je u centrima prioritet sada i za neke buduće aktivnosti”. Dnevni centar u Herceg Novom su tokom sedmice posjetili predstavnici lokalne samouprave i političkih partija iz Herceg Novog, jer je Dnevni centar, kao javna ustanova, dužan da svake godine podnosi izvještaj o radu kao i planove za naredni period. Kosićka je istakla da su u Dnevnom centru veoma zadovoljni posjetom nadležnih, jer je kako ona kaže, “važno da se vidi u kakvim uslovima djeca sa smetnjama u razvoju provode vrijeme kao i šta je sve neophodno uraditi da bi im se omogućio što bolji boravak”.
Ona je navela i da bez podrške šire zajednice neće biti moguće ni realizovati konačan stav oko gradnje novog objekta.
“Mislim da bismo ovog puta mogli da postignemo dogovor oko izgradnje centra jer smo odredili rok od mjesec, tokom kojeg bi trebalo da se obiđu još dvije moguće lokacije za izgradnju, da se pregleda neophodna dokumentacija o vlasništvu i na kraju da utvrdimo da li će ta lokacija biti kod OŠ “Milan Vuković” ili negdje drugo”.
Kosićka je podsjetila na dobijeni novac od Igara na sreću za izradu glavnog projekta novog objekta Dnevnog centra koji bi do kraja godine trebalo investirati. Trenutno raspolažu sa 13.500 eura
“Oko 3.500 eura je prenijeto iz prošle godine, od Igara na sreću, po projektu smo dobili 14,400 eura, od kojih je na račun centra uplaćeno 10 hiljada, a ako realizacija projekta bude tekla po planu – do kraja godine ostaje još 4,400 eura za uplatu”.
U Dnevnom centru u Herceg Novom trenutno je 13 djece sa smetnjama u razvoju što je maksimal broj koji ova ustanova može da primi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code