“ČISTOĆA” U BLOKADI – FALE ČISTAČI I PLATE

“ČISTOĆA” U BLOKADI – FALE ČISTAČI I PLATE

0
Podijeli

djenovici plaza deponijaManjak vode i višak smeća obilježavaju početak još jedne sezone u Herceg Novom. O prvom problemu građani znaju gotovo sve i nadaju se “punom i cjelodnevnom” mlazu iz slavina, sjutra veče ili u subotu.
No, kada je riječ o javnom preduzeću “Čistoća”, nešto se neobjašnjivo dešava. Jer, sve su vidljivije neuredne površine duž čitave rivijere, kao i u gradskim zonama, na Škveru, gdje je često gomila i sporiji odvoz smeća.
Da li je kao i prethodnih godina problem veći s dolaskom turista, kojih prema posljednjim podacima ima preko 10.000? Ili je manjak radne snage,uzrokovan neredovnim isplatama zarada, zbog blokade računa “Čistoće”? Samo možemo da nagađamo. Jer, zvaničnih informacija iz ovog preduzeća nema. djenovici kante3Sa direktorom “Čistoće”, Borivojem Bonićem smo, moramo priznati, do sada imali dobru komunikaciju, ali ne odgovara na naše pozive već dva dana.
Službenice nam kažu, prezauzet je.Vjerujemo da jeste, shodno stanju koje i on sigurno primjećuje i više ga je svjestan nego mi. A pritužbe stižu.Ovoga puta pismo je stiglo radiju Jadran od našeg slušaoca Gliga Odalovića iz Đenovića.
U Đenovićima, kaže Odalović, imaju posebno neugodnu situaciju sa odlaganjen smeća i kulturom življenja.
U centru mjesta kod samoposluge “Roda” Gradska čistoća je postavila kontejnere i ogradila ih zidom tačno ispred postojeće oglasne table, na svega dvadesetak santimetara ispred.
Tako se, kako kaže,osmrtnice i drugi oglasi mogu pročitati samo ako su postavljeni u vrh oglasne table i to preko kontejnera sa smećem.
djenovici smece2On je ukazao i na drugi veći problem, a to je formiranje divlje deponije.
Kod katoličke crkve nalazi se veliko smetlište svega i svačega koje su tu bacili korisnici kampa “Sremac” još prije Prvog maja, ali pošto tu nije mjesto za odlaganje smeća (na samoj plaži) radnici Čistoće se ne osvrću na gomilu, pa se ona stalno dopunjuje iz istog kampa.
Kako nismo mogli čuti odgovor direktora Borivoja Bonića može li izaći u susret mještanima, kontakrirali smo predsjednika MZ Đenovići Mirka Mustura. On je upoznat sa oba problema. Iz MZ su, kaže, uputili poziv nadležnima,tražili da reaguju i uklone divlju deponiju, nedugo nakon njenog formiranja, ali do danas ništa niko nije uradio. Iako ,obećano je da hoće.
Kada je riječ o oglasnoj tabli koja je iza kontejnera, Mustur napominje da to nije toliko veliki problem kao što je predstavljeno. Uz samoposlugu moraju postojati kontejneri, a tabla je tu već jako dugo i mještani su navikli da ona tu bude.Tako da niti se može ukloniti kontejner, niti tabla, smatra Mustur i obećava da će uskoro naći rješenje.
U Đenovćima je, inače, pred sezonu potpuno obnovljena javna rasvjeta, urađeno dosta toga da bi ovo mjesto bilo privlačno turistima. U prošlogodišnjoj anketi turista uređenost plaža u Herceg Novm dobila je ocjenu 3,59 a čistoća grada najnižu 3,67.
Čistoća Đenovića ocjenjena je poprilično visoko , 4,22 .
Pitanje je bez sigurnog odgovora – mogu li iz “Čistoće” obaviti kvalitetno zahtjevan sezonski posao čišćenja svih javnih površina kupališta i bar zadržati prošlogodišnje ocjene turista za svoj rad?

meljine smece

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code