Početna Sport Istorijski rezultat za crnogorsko jedrenje

Istorijski rezultat za crnogorsko jedrenje

0

Najbolji crnogorski jeriličar Milivoj Dukić nalazi se na 17. poziciji na Svjetskoj rang listi najboljih jeriličara planete, a osvajanjem ovog mjesta Crna Gora je kao država 12-ta. To je prvi put u istoriji Crne Gore da imamo jedriličara u top 25 i dva jedriličara u top 50 jer se i Igor Les nalazi na 38. poziciji.

– U top 40 imamo 2 takmičara, a to su još samo postigle Hrvatska (2 takmičara), Amerika (2 takmičara), Velika Britanija (5 takmičara), Italija (2 takmičara), Australija (2 takmičara), Norveška ( 2 takmičara ) i Mađarska ( 2 takmičara). Ostale države koje se nalaze u top 40 imaju po 1 takmičara, Njemačka, Kipar, Francuska, Španija, Kanada, Švajcarska, Belgija, Estonija, Rusija, Esalvador, Argentina, Peru, Irska i Novi Zeland navode u Jedriličarskom savezu Crne Gore.

Picerija i restoran

Iz saveza podsjećaju da je 2005. godine mala grupa ljudi u crnogorskom jedrenju pokrenula projekat pravljenje Strategije razvoja jedrenja u Crnoj Gori, čija je zamisao bila crnogorsko jedrenje 2020. na Olimpijskim igrama, crnogorski jedriličar 2024. u top 25.

Ipak, mnogo je bolja situacija u jedrenju od planirane, jer je Milivoj Dukić bio na dvije Olimpijade, London 2012. i Rio 2016. Danas imamo jedriličara u top 25 i 50 na Svjetskoj rang listi, kao i novu nadu crnogorskog jedrenja u klasi laser 4.7 u muškoj konkurenciji Iliju Markovića i Irinu Kusovac u klasi laser 4.7 u ženskoj konkurenciji koji učestvuju na Svjetskom prvenstvu u Nieuwpoort – Belgija od 16.-24.07.2017.g.

Inače za Nieuwpoort, grad u kome se održava Svjetsko prvenstvo za klasu laser 4.7, crnogorsko jedrenje vežu lijepe uspomene. Naime 2012. godine Milivoj Dukić je na Evropskom juniorskom prvenstvu za klasu laser standard postao juniorski vice šampion Evrope, osvajanjem drugog mjesta (srebrne medalje) u konkurenciji 113 takmičara.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code