ISTRAŽIVANJE KOČARSKIH RESURSA BIJELE RIBE U CRNOJ GORI

ISTRAŽIVANJE KOČARSKIH RESURSA BIJELE RIBE U CRNOJ GORI

122
0
Podijeli

istrazivacki_brodPosljednja istraživanja na Jadranu upozoravaju na negativne tendencije kočarskg ribolova posebno kod škampa i oslića. U Hrvatskoj se predlažu restriktivne mjere ne samo smanjenog kočarenja, već i zaštite nekih područja , a u Crnoj Gori se očekuju ozbiljnije mjere nakon istraživanja koja će narednih dana sprovesti italijanski i naučnici Instituta za biologiju mora iz Kotora.

 

Naučno-istraživački brod „Paskali Kristina“ uplovio je ove sedmice iz Italije u naše teritorijalne vode . Na brodu se nalazi istraživački tim Instituta, ali i predstavnici Ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj – sektora za ribarstvo. – Cilj istraživanja je sagledavanje stanja kočarskih resursa bijele ribe na našem dijelu Jadrana. Program se realizuje pod pokroviteljstvom MEDITS-a – međunarodnog kočarskog snimanja. Po završetku obrade podataka, za nekoliko mjeseci, biće poznato stanje resursa ovih ekonomski važnih vrsta na ovom dijelu Jadrana – rekao je Radiju Jadran, direktor Instituta za biologiju mora dr.Aleksandar Joksimović.
Još dva istraživača iz Instituta ukrcala su se na italijanski istraživački brod „Gian Franco della Porta“, vlasništvo Instituta za istraživanje morskog ribarstva iz Ankone. On će u narednih 15 dana istraživati i procjenjivati  biomasu pelagičnih resursa, odnosno male plave ribe, sardele i inćuna.

Picerija i restoran

Istraživanje se radi dvijema metodama: ekosondiranjem – odnosno, snimanjem bio-mase plave ribe, sardele i inćuna, i procjenom količina dnevnih jaja i larvi kod inćuna, s obzirom da se on u ovom periodu mrijesti.

Joksimović navodi da narednih dana očekuju završetak Institutovog malog istraživačkog broda, koji je dobijen putem IPA projekta, a pomoglo je i Ministarstvo za poljoprivredu. Prema njegovim riječima, ceremonija povodom završetka radova kako na brodu, tako i na adaptaciji kancelarija za mlade naučnike u Institutu održaće se krajem jula, uz prisusustvo  delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Inače, hrvatski i italijanski stručnjaci upravo ovih dana borave na moru kako bi na 160 jadranskih lokacija utvrdili situaciju s  koćarskom ribom i ostalim organizmima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code