ISTRAŽIVANJE: KOLIKO JE SEIZMIČKI OPASNO PODMORJE JADRANA?

ISTRAŽIVANJE: KOLIKO JE SEIZMIČKI OPASNO PODMORJE JADRANA?

0
Podijeli

zemljgeGrupa geofizičara iz Njemačke, Hrvatske, Albanije i  Italije u saradnji sa Sezimološkim zavodom Crne Gore pokrenula je prošle sedmice prvo istraživanje litosfere ispod južnog dijela Jadranskog mora. Jedan od najsnažnijih potresa u Evropi magnitude 7.1, dogodio se 1979. nedaleko od obala Crne Gore.

Međutim, geometrija litosfernih ploča pod njim još uvijek nije dovoljno poznata. Ne zna im se čak ni tačan broj.

Picerija i restoran

Na temelju teleseizmičkih i satelitskih podataka pretpostavlja se da postoje barem dvije litosferne ploče, no ostalo je nejasno.
– Cilj je procjena opasnosti od prirodnih katastrofa u regiji. Jadransko more je, uglavnom, vrlo aktivno seizmičko područje u kojem se sudara nekoliko tektonskih ploča – kaže za Radio Jadran, direktor Seizmološkog zavoda, Branislav Glavatović.

On smatra da je ovo mali projekat od kojeg će zavisiti daljnja veoma važna istraživanja.

– Na potezu između Gargana, poluostrva Italije i sjeverno od Dubrovnika prolazi tektonski rascjep, seizmički aktivna pukotina koja je generisala snažne zemljotrese tokom prethodnih vijekova. To se mora ispitati – objašnjava Glavatović.

Ključnu ulogu u istraživanju, koje će se odvijati do 4.feburara u zoni od Splita, sve do albanskih teritorijalnih voda, pa će tako obuhvatiti i prostor Crne Gore i Italije, imaće njemački istraživački brod RV METEOR.

Ovo istarživanje finansira njemački Fond za nauku.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code