Početna Društvo Istraživanje: Da li koristite droge?

Istraživanje: Da li koristite droge?

13

Evropski centar za monitoring droga i zavisnosti o drogama pokreće Evropsko veb istraživanje o upotrebi droga 2021 radi procjene obrazaca upotrebe droga u 30 evropskih država, među kojima je i Crna Gora.

Da li koristite droge? Koje? Koliko? Koliko često? Ovo su neka od pitanja u novom Evropskom web istraživanju o drogama, koje je pokrenula danas centralna evropska agencija za droge – Evropskog centra za monitoring droga i zavisnosti o drogama.

Institut za javno zdravlje Crne Gore, u partnerstvu sa Evropskim centrom za monitoring droga i zavisnosti o drogama sprovodi “Evropsko veb istraživanje o drogama 2021: obrasci upotrebe”.

Opšti cilj EuropeanDrugSurvey istraživanja je da se obezbijede “dubinske” informacije o praksama i nabavkama upotrebe droga kod osoba ih koriste.

Dobrovoljno, anonimno veb istraživanje ove godine biće implementirano u 30 zemalja, na 29 jezika. Prvi put u ovom istraživanju učestvuju partneri iz zemalja Zapadnog Balkana i susjednih evropskih zemalja, kroz IPA i EU4MD projekte. U Crnoj Gori, partner EMCDDA na implementaciji istraživanja je Institut za javno zdravlje Crne Gore. Na nacionalnom nivou, istraživanje će biti promovisano i implementirano uz pomoć nacionalnih partnera, kao i putem oglašavanja i mobilizacije ispitanika korišćenjem društvenih mreža i medija. Korišćenjem istih pitanja i rigoroznog procesa prevođenja upitnika, istraživanje će omogućiti internacionalnu reprezentativnost i poređenje podataka.

Anonimni upitnik, koji će tokom šest nedjelja biti dostupan online, obuhvata module koji se odnose na: socio-demografske karakteristike ispitanika, obrasce upotrebe droga, pristup tretmanu, pristup drogama (količine koje se obično kupuju i cijena) i način na koji je COVID-19 pandemija uticala na obrasce upotrebe droga i slično. Nalazi ovog istraživanja uvećaće postojeću bazu znanja o praksama upotrebe droga u Evropi i kod nas kao i o količinama droge koje se koriste, čime će se stvoriti bolja osnova za procjenu veličine tržišta droga na nacionalnom i evropskom nivou.

Važna ciljana populacija istraživanja su mladi ljudi, tzv. „rekreativni“ korisnici psihoaktivnih supstanci.

Više informacija i materijala dostupno je sa web stranica Instituta kao i društvenih mreža: Instagram, Facebook, YouTube i Twitter.

Link za direktni ulazak u istraživanje na crnogorskom jeziku.

13 Komentari

  1. Neko voli igle pa se vakcinise tvrdi da je ispravno..
    Neko heroin i tvrdi da je ispravno..
    Neko marihuanu i tvdi da je ispravno..
    Ja Zajecarsko i tvrdim da je ispravno..
    Ako je droga susptanca koja utice na svest, najbolje da ne disemo.. kiseonik opasno utice na mozak ,omogucava celijana da zive i umru.. a i mi sa njima..😂😂😂

  2. Droga je alkohol i aspirin i brufen.. U grckoj je farmakon znacio lek droga i otrov. 99 % ljudi se po tome drogira. Ja volim marihuanu lsd pecurke i sve sto mogu na neki nacin da iskoristim da bih sebe upoznao. Vec 20 godina koristim droge povremeno. Sad zivim u inostranstvu i ovdje je prica slicna sto se generalnog misljenje o reci droga tice, ali omladina shvata poentu i guraju pricu samospoznaje i bas mi je drago to da vidim. Poz

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code