Početna Eco Istraživanje: Mala količina otpada ove zime na tri plaže u Herceg Novom,...

Istraživanje: Mala količina otpada ove zime na tri plaže u Herceg Novom, Budvi i Ulcinju

0

Tokom zimskog perioda 2019. godine sprovedena je šesta terenska aktivnost sakupljanje otpada na unaprijed definisanim transektima na plažama u Herceg Novom, Budvi i Ulcinju i sakupljena je izuzetno mala količina otpada na svim plažama.

Foto: Institut za biologiju mora

U Institutu za biologiju mora je sprovedena detaljna kategorizacija, procjena količine i vrste otpada i to u skladu sa međunarodno standardizovanim protokolima i metodologiji zasnovanoj na Okvirnoj direktivi o morskoj strategiji (MSDF).

Sve je dio IPA Interreg projekta WELCOME – program prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, koji realizuju Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

U Ulcinju je sakupljeno ukupno 53 komada otpada ukupne težine 6.352 kg. U Budvi je sakupljeno 27 komada otpada ukupne težine 3.284 kg, dok je u Herceg Novom sakupljeno 52 komada otpada ukupne težine 5.102 kg.

Dominantan otpad na svim transektima je, kako je saopšteno iz Univerziteta Crne Gore, bila plastika. U Ulcinju je 67.9% sakupljenog otpada pripadalo plastici, u Budvi 48.14%, dok je u Herceg Novom 74.73% otpada pripadalo plastici. Preostali otpad na sve tri plaže se uglavnom sastojao od metala, obrađenog drveta, papira i stakla. U Ulcinju ove četiri kategorije su imale udio od 26.41%, u Budvi 40.74% i u Herceg Novom 21.05%.

Izdvojeno je i 10 dominantnih kategorija na sve tri plaže. Na prvom mjestu su bili plastični dijelovi veličine od 2.5 cm do 50 cm sa ukupnom brojnošću od 24 komada. Na drugom mjestu su bila pakovanja od čipsa, smokija i raznih slatkiša sa ukupnom brojnošću od 18 komada, dok su na trećem mjestu bile limenke od pića sa ukupnom brojnošću od 16 komada. Pored ove tri kategorije najčešće vrste čvrstog otpada na plažama su bili: plastične čaše i poklopci, plastične flaše za piće, dijelovi staklenih flaša, daske, plastična ambalaža za hranu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code