Početna Društvo Istraživanje: Na plažama 90% sakupljenog plastičnog otpada

Istraživanje: Na plažama 90% sakupljenog plastičnog otpada

5

Rezultati aktivnosti projekta UNEP Marine Litter pokazali su da je na plažama na kojima je obavljeno sakupljanje i monitoring otpada iz mora, najzastupljeniji plastični otpad i to više od 90% ukupno sakupljenog otpada.

Studijom koja je analizirala regulatorni okvir i postojeću praksu u Crnoj Gori za korišćenje jednokratnih plastičnih kesa predstavljeni su nedostaci koji su već uzeti u obzir u postupku izrade novog zakonskog okvira MORT-a.

Postepeno isključivanje plastičnih kesa iz upotrebe bolje je rješenje od potpune zabrane korišćenja, zaključeno je na radionici „Jačanje kapaciteta za upravljanje otpadom iz mora kroz promociju mjera za smanjenu upotrebu i reciklažu plastične ambalaže“. Radionica je bila dio projekta UNEP Marine Litter, koji u Crnoj Gori sprovodi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, a finansira UN Enviroment (Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu).

UNEP Marine Litter sastojao od 3 segmenta koja su bila fokusirana na aktivnosti praćenja i sakupljanja otpada iz mora, aktivnosti vezane za smanjenje korišćenja plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu i aktivnosti vezane za reciklažu plastične (PET) ambalaže. Pored toga, razmatrani su i regulatorni okvir, praksa i inicijative u Crnoj Gori radi smanjenja korišćenja plastičnih proizvoda koji u najvećoj mjeri završavaju u moru i na plažama.

Kako je saopšteno iz Morskog dobra, radionici su prisustvovali predstavnici primorskih komunalnih preduzeća i opštinskih Sektretarijata, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Instituta za biologiju mora, nevladinih organizacija i eksperata koji se bave pitanjima otpada i reciklaže.

5 Komentari

  1. Otpad sa plaže ispod Titove vile je uzorkovan nekoliko dana poslje akcije čišćenja plaze od strane grupe građana. U akciji je pored ostalog sakupljen medicinski otpada.

  2. Probajte vi da udjete na plazu poslije radnog vremena u Spaniji na primjer i da sjednete izvadite pice i pocnete lokat kao sto se kod nas radi na svakoj plazi pa cete u cas posla zavrsiti kod sudije za prekrsaj sa jednom lijepom kaznicom (mada ce vas prvo upozoriti cim na njiu krocite da je zabranjeno). Kod nas maloljetna omladina sa bocama vina, piva i malo zescih boca pica uredno (sa po kojim dzointom a mozda i cimo vise) divlja po odredjenim plazama da me lijepo strah kad sutra trebam na toj istoj plazi dovest dijete da se kupa da ne nasjednemo na kakvu iglu, komad stakla ili slicno. Komunalna kao i ovo obicna i specijalna i ultraspecijalna (ko zna kakve sve imamo) policija ne postoji , kao sto ne postoji nijedna inspekcija da kontrolise tocenje i prodaju alhoholnih pica maloljetnim osobama jer nam ocigledno do djece nije stalo (osim u predizbornim obecanjima). Drustvo nam je dotaklo dno dna idavno a mi smo naivno mislili ne moze gore od toga , e pa dragi sugradjani i sugradjanke moze i to svakim danom gore i gore sa ovakvom drzavom i ovim glibom na svakom nivou vlasti i opozicije (jedina nepoznanica ko je gori od njih). Sto bi Balasevic rekao
    ” KRIVI SMO MI”

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code