Početna Eco Istraživanje: Smanjiti otpad od školjki i koristiti ga u medicinskim tretmanima

Istraživanje: Smanjiti otpad od školjki i koristiti ga u medicinskim tretmanima

0

Školjke se često koriste kao izvor hrane na crnogorskom primorju i postoji velika količina otpada koja potiče od ljuštura kao međuprodukta. Razvoj metodologije za izolovanje organskog matriksa iz ljušture školjki kroz njihovu umjerenu demineralizaciju umanjio bi otpad porijeklom od školjkaša. To bi istovremeno bio vrijedno sredstvo u medicinskim tretmanima usljed njegovog mogućeg antikancerogenog i antibakterijskog dejstva, tvrdi Danijela Joksimović iz Instituta za bilogiju mora.

Foto: www.ucg.ac.me

Ona od aprila rukovodi projektom “Skrining hemijskih indikatora i molekularnih biomarkera u morskim školjkama i ribama sa primjenom u medicini i farmakologiji – ShellMED”.
Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore je vodeći lider projekta, dok su partneri: Centar za ekotoksikološka ispitivanja u Podgorici, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Instistut za elektronske i senzorske materijale – Tehničkog univerziteta u Frejbergu i Nacionalni institut za biologiju (Morska biološka postaja) iz Slovenije, navodi se na sajtu Univerziteta.

Kako navodi Joksimović, skrining se zasniva na kompleksnim analizama hemijskih indikatora i molekularnih biomarkera u mediteranskoj školjki Mytillus galloprovincialis i ekonomski značajnim vrstama riba crnogorskog primorja (Merluccius merluccius i Mullus barbatus).

Prema njenim riječima jedan od ciljeva projekta je razvoj inovativne tehnologije “bez otpada” za izolovanje organskog matriksa iz ljuštura školjki, sa njihovom mogućom primjenom u biomedicini, farmakologiji kao i dodacima u ishrani za akvakulturu i kod peradi.

Korišćenje bioaktivnih jedinjenja iz morskih organizama sa primjenom u medicini i farmakologiji u saglasnosti je sa Nacionalnom strategijom istraživačke djelatnosti Crne Gore i navedeno je kao prioritetno istraživanje u okviru teme medicina i zdravlje ljudi.

Ovaj program finansira Ministarstvo nauke sa 52.000 € dok je učešće Univerziteta Crne Gore 20% odnosno 13.000 €. Projekat će trajati do 31. marta 2021. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code