Početna Ekonomija Italijani će graditi žičaru Kotor-Lovćen

Italijani će graditi žičaru Kotor-Lovćen

6

Novi Volvox i Leitner izabrani su na tenderu kao prvorangirani za izgradnju žičare Kotor – Lovćen, objavilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Koncesija će trajati 30 godina, a u rok je predviđenja i gradnja samog sistema žičare. Iz Novog Volvoxa saopštavaju, kako prenose Vijesti, da je investicija planirana na 24,2 miliona eura.

Prema projektu, trasa počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji Kotora, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen na 1.350 metara nadmorske visine.

Visinska razlika između polazne i krajnje stanice će biti 1316 metara. Žičara će biti dugačka nešto preko 3.900 metara, a imaće 20 stubova. Projektovani kapacite je 1.000 putnika po satu, a vrijeme putovanja je 11 minuta. Žičara će imati 40 gondola u koju može stati deset osoba.

Sva oprema žičare će biti proizvedena od renomiranog svjetskog proizvođača sistema žičara LEITNER, koji je i jedan od investitora ovog značajnog projekta, saopštili su iz Novog Volvoxa.

“Projektovane su stanice modernog dizajna i zatvorenog tipa. Gondole su kabine modernog dizajna tipa SigmaDiamond EVO C10 S210PE za 10 putnika. Kabine su projektovane kao komforne jedinice koje mogu da obezbijede lak ulazak i izlazak putnika u stojećem položaju. Sistem upravljanja žičarom je kompletno u vlasništvu Leitner-a, koji je proizvođač opreme.”

Iz kompanije Leitner kažu da vjeruju da će ovaj ambiciozni projekat postati sledećea crnogorska turistička atrakcija i važan korak u izgradnji jake veze između Kotora i Cetinja.

6 Komentari

  1. Kad će se asfaltirat od distribucije prema Orlovini?
    45 godina čekamo. Jedna od najstarijih prigradskih ulica sa velikim naseljem . Napravljena i održavana najvećim dijelom of njenih stanovnika. Toliko puta obećavano i ništa. Ni izbori više ne pomažu, sigurni glasači pa ko vas j..e.

  2. Svaka čast.Napokon izgradnja jednog davno zamišljenog a ne ostvarenog objekta.A dušmani nek ušute jer njima ništa ne odgovara.,osim onoga “tuđe je bolje i ljepše”.

    16
    21

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code